Eπίσκεψη του Καρόλου και της Καμίλα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έφθασε, στις τρεις το μεσημέρι, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, την Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 1998, και την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας για τη Δούκισσα της Κορνουάλης. Όπως έχει γίνει γνωστό από τη βρετανική πλευρά, η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα, έχει σκοπό να τιμήσει τους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Το πριγκιπικό ζεύγος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Κάρολος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα μας στο παρελθόν, στο πλαίσιο ιδιωτικών επισκέψεων, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το Άγιον Όρος, το οποίο έχει επισκεφθεί πολλές φορές και ειδικότερα τη Μονή Βατοπεδίου.

Επίσης, αρκετές φορές έχει επισκεφθεί ιδιωτικώς τα νησιά του Ιονίου, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στη Λευκάδα. Εξάλλου, ο πατέρας του Καρόλου, Πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, έχει γεννηθεί στην Κέρκυρα.

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, ακολούθησε συνάντηση του πριγκιπικού ζεύγους με τον Προκόπη Παυλόπολο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στους δημοσιογράφους, ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, αναφέροντας «η επίσκεψη σας προσθέτει ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της φιλίας των χωρών μας. Θυμίζω ότι από την αρχή του νεότερου ελληνικού Κράτους και την Εθνεγερσία, οι δεσμοί μας είναι μεγάλοι. Δεν ξεχνάμε τον Λόρδο Βύρωνα, το φιλελληνικό κίνημα, το Ναβαρίνο, τον Τζορτζ Κάνινγκ. Κοινοί ήταν οι αγώνες μας και σε παγκόσμιους πολέμους για την Ελευθερία και τον άνθρωπο». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον πλανήτη», προσθέτοντας «είναι γνωστές και οι δικές σας ελληνικές ρίζες, λόγω του πατέρα σας. Ακόμη και ο καιρός σήμερα δείχνει ότι είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα».

Απαντώντας, ο πρίγκιπας Κάρολος έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά γενναιόδωρο και θερμό καλωσόρισμα», αναφέροντας ότι έχει μόνο θερμά λόγια να πει για τις διμερείς σχέσεις. Επεσήμανε ακόμη «συναντώ πολλούς Έλληνες ανά τον κόσμο, όπως στην Αυστραλία», καθώς ότι «είχα την ευκαιρία ιδιωτικά να έρθω πολλές φορές στην Ελλάδα».

Έξι πορσελάνινα πιάτα από εργαστήρι της βασιλικής αυλής προσέφερε ο Κάρολος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ανάμεσα στα δώρα ήταν και μια φωτογραφία του ζεύγους με τις υπογραφές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε ζητήσει το πιστοποιητικό γέννησης του πατέρα του, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο, παραδόθηκε στον Κάρολο ένα αντίγραφο της ανακοίνωσης του δημάρχου Κέρκυρας για την βάπτιση του πατέρα του, Φιλίππου, τον Οκτώβριο 1921, καθώς και η πρόσκληση που είχε τότε απευθύνει ο δήμος και το μενού της δεξίωσης της βάπτισης.

Επιχρυσωμένο αμφορέα μινωικής τέχνη – αντίγραφο ήταν το δώρο του Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Πρίγκιπα Κάρολο.

Ακολούθησε συνάντηση του Καρόλου με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το οποίο ο πρίγκιπας αναχώρησε μόνος από το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς η σύζυγός του και η σύζυγος του πρωθυπουργού επισκέφθηκαν το Μουσείο Μπενάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας.

O Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Πρίγκιπα της Ουαλίας στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας στα αγγλικά. Ο διάλογος των δυο ανδρών ήταν σύντομος, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ λέγοντας μιλάει ελληνικά καλύτερα και από εμάς τους ίδιους!

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας, ενώ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

Στις 20:30 το πριγκιπικο ζεύγος θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα σερβιριστεί συναγρίδα στο κυρίως πιάτο και αυγοτάραχο για ορεκτικό, συνοδεία χορωδίας, ενώ όπως συνηθίζεται στις δεξιώσεις του Προέδρου, κυρίες από το Λύκειο Ελληνίδων, με παραδοσιακές φορεσιές, θα βρίσκονται στην είσοδο της αίθουσας των διαπιστευτηρίων.

Οι προσκλήσεις δεν είναι πολλές και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Κάρολος δεν συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία. Έτσι, έχουν προσκληθεί μετά συζύγων ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από Υπουργούς ο κύκλος είναι στενός, με μόνο τέσσερις προσκλεκλημένους ((Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Κονιόρδου, Καμμένος), ενώ θα παρακαθίσουν θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι του πολιτισμού και μεγάλων κοινωφελών οργανισμών.

Πηγή: ant1news.gr