Αντιπροσωπεία δημοτών της Τ.Κ. Ερέτριας στον Δήμαρχο Φαρσάλων

Στις 8/5/2018 ημέρα Τρίτη, έγινε συνάντηση μικρής ενδεικτικής αντιπροσωπείας κατοίκων από τα χωριά Τ.Κ. Ερέτριας, αποτελούμενη από τους Βασίλη Γιαννακό, Ηλία Μπανιά, Χρήστο Ευαγγελόπουλο και Λάμπρο Κίσσα, με τον Δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης και άλλα μέλη της δημοτικής αρχή, ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Χολέβας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βάιος Νικολάου, καθώς και η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου, αρχαιολόγος κ Βάσω Νούλα.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για όλα τα βήματα που έχουν έως τώρα γίνει από τον Δήμο για τα θέματα ενδιαφέροντός τους και για τα όσα έχουν δρομολογηθεί να γίνουν στο προσεχές μέλλον. Εστίασε αρχικά, στο θέμα του Τεκκέ της Ασπρόγειας και στις ειδικές δυσκολίες που διέπουν την προσπάθεια διάσωσής του και ανάδειξής του ως Κέντρο Μελέτης των θρησκειών της Βαλκανικής Χερσονήσου. Εν συνεχεία, τη συζήτηση απασχόλησε το θέμα των μεταλλείων, ενώ τέλος, ο Άρης Καραχάλιος στάθηκε στο κύριο αίτημα της αντιπροσωπείας για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού προγράμματος για την αρχαία Ερέτρια και εξήγησε το πώς ο Δήμος κινείται στο συγκεκριμένο θέμα.

Το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και ως πρώτη κίνηση εκδήλωσης διάθεσης ειλικρινούς συνεργασίας συμφωνήθηκε η διοργάνωση, στο προσεχές χρονικό διάστημα, μια εθελοντικής, από τη μεριά των κατοίκων του χωριού, αποψίλωσης του πρανούς που οδηγεί στην ανατολική πύλη της οχύρωσης της αρχαίας Ερέτριας, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρσάλων και τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Συζητήθηκαν:

1. Η πρόοδος της ανάθεσης των ενεργειών ώστε να γίνει επίσημη πανεπιστημιακή αρχαιολογική ανασκαφή από ίδρυμα της αλλοδαπής και στο Κάστρο της Ερέτριας, όπως διεξάγεται ήδη στην Σκοτούσσα και στο Πεύμα (Καλλιθέα).

2. Η τοποθέτηση πινακίδας με αναγραφή ιστορικών στοιχείων για το Κάστρο και σχεδίου της αρχαίας οχύρωσης (ελληνικά και αγγλικά) για ενημέρωση των επισκεπτών.

3. Η αξιοποίηση και γενικά η ανάδειξη σε θρησκευτικό επισκέψιμο χώρο της Μονής ΤΕΚΕ Ασπρόγειας.

4. Εξετάστηκε η δυνατότητα της ένταξης στην οικονομική ζωή των εγκαταστάσεων του χώρου του εγκαταλειμμένου Μεταλλείου – Μουσείο.

5. Η δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με δράσεις που θα σχετίζονται με το Κάστρο, Μεταλλεία, ΤΕΚΕ, μονοπάτια-διαδρομές, ΣΣ Ρήγαιο, Γκοτζαλάκκα κλπ

6. Η διάσωση του Κονάκι.

7. Και άλλα ειδικότερα θέματα

Τέλος συμφωνήθηκε να γίνουν δράσεις από κοινού σε συνεργασία με εθελοντές-κατοίκους, (και το ευχάριστο είναι ότι φαίνεται πως θα υπάρχει συμμετοχή), για τις οποίες θα γίνουν σχετικές ανακοινώνεις έγκυρα και έγκαιρα, όπως:

1. Η διάνοιξη ενός διακριτού μονοπατιού από το υδραγωγείο στην κορυφή του Κάστρου κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών μονοπατιών υπό την αιγίδα της Αρχαιολογίας για εύκολη πρόσβαση.

2.Φωτισμό με προβολείς κατά την διάρκεια της νύχτας της αρχαίας οχύρωσης και της ανάδειξή της, στο σημείο της ορατής πύλης (πυλίδας)

3. Τέλος, η διοργάνωση τον Αύγουστο με πανσέληνο, μουσικής εκδήλωσης, πρώτα στους πρόποδες και με την προοπτική αργότερα και στην κορυφή, όταν βέβαια δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές.

Ο Δήμαρχος αποχαιρετώντας τους επισκέπτες του, τους πρόσφερε αντίτυπα όλων των επιστημονικών εκδόσεων τις οποίες εκπόνησε ο Δήμος από το 2016 έως σήμερα.

Πηγή: Δήμος Φαρσάλων – Παλαιομυλος Φαρσαλων