Ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών αγροτών- ποιοι εντάσσονται

Εντός τον επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα όπου χιλιάδες αγρότες δανειολήπτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνεια τους. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι οφειλές που θα μπορούν να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση αφορούν χρέη αγροτών προς την εφορία, για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κλπ).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για τη «σοβαρότερη παρέμβαση που έχει γίνει έως σήμερα» και προέτρεψε όσους αγρότες έχουν οφειλές να ενταχθούν στη ρύθμιση, «να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, γιατί στενεύουν τα περιθώρια».

Στη σχετική ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς που έχουν λάβει αγροτικό δάνειο από την πρώην ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες και εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31-12-2017.

Η ρύθμιση δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα ολικής εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού εντός του τριμήνου, με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται μέχρι και 60%. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, θα μπορεί να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό μέχρι και σε 10 χρόνια (120 δόσεις), με το κεφάλαιο να διαγράφεται κατά 40%.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους (www.keyd.gov.gr) η οποία αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στα κατά τόπους Κέντρα-Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ