5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων: 3η Πανευρωπαϊκή συνάντηση Erasmus+ μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ολλανδία

Ολοκληρώθηκε στο Spijkenisse  της Ολλανδίας με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες,  η τρίτη διακρατική συνάντηση εταίρων του προγράμματος Erasmus+ / δράση ΚΑ2  «Life boats full of hopes». Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω σύμπραξης έξι ευρωπαϊκών χωρών με συντονιστή το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων. Στο σχέδιο συμμετέχουν ως εταίροι το 2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων, Γυμνάσιο Εσθονίας, Γυμνάσιο Πορτογαλίας, Γυμνάσιο Ολλανδίας, Δημοτικό και Γυμνάσιο Πολωνίας και Γυμνάσιο Κύπρου.

Γενικός σκοπός του Erasmus+ είναι η συνεργασία και η δικτύωση των σχολείων στην Ευρώπη, η αλληλεπίδραση μαθητών και εκπαιδευτικών, η βίωση μιας μαθησιακής εμπειρίας σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Η θεματική ενότητα της συνάντησης αυτής ήταν τα «Περάσματα». Είναι ένα βιωματικό παιχνίδι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης. Μέσα από τη διαδικασία της δραματοποίησης και της αναπαράστασης της πραγματικότητας, επίτρεψε στους συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικούς, να βιώσουν γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε μια άλλη χώρα. Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό εργαλείο που εφαρμόζεται ευρέως σχεδόν δύο δεκαετίες από εκπαιδευτικούς και οργανώσεις σε Ευρώπη και Αμερική.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν και σε άλλες σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει το σχολείο υποδοχής «Charles de Foucaul Mavo». Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και να προετοιμάσουν την επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο  στην Πολωνία.

Οι υπεύθυνες  εκπαιδευτικοί: Θανοπούλου Χρυσούλα – Νάσιου Ευτυχία