Κέλλας: ‘’Θα καταργήσουμε τον «νόμο-τερατούργημα» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση’’

‘’Αποτελεί καθήκον μας η υπεράσπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υποστήριξή της με περισσότερα λειτουργικά και οργανωτικά εχέγγυα, προκειμένου να συνεχίσει να εκπληρώνει το έργο της και την αποστολή της σε συνθήκες ανεξαρτησίας.

Στην Ελλάδα της κρίσης των τελευταίων εννιά ετών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε πως διαθέτει ενεργά αντανακλαστικά και πως μπορεί να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του πολίτη με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα’’.

Τα ανωτέρω επισήμανε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας με την ευκαιρία της παρουσίας του σε εκδήλωσητης Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός στηλίτευσε τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέροντας:

‘’Αφενός μεν, επιχειρείται η αποσάρθρωση των αυτοδιοικητικών θεσμών και, αφετέρου, η ενίσχυση της επιρροής και του ελέγχου αυτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι κυβερνώντες επιδιώκουν να θέσουν, συνολικά, υπό τον έλεγχό τους τη δημόσια διοίκηση της χώρας και δεν εξαιρούν τις τοπικές δομές κυβέρνησης από αυτές της κεντρικής εξουσίας.

Φέρουν ένα νομοσχέδιο «τερατούργημα», το κυριότερο σημείο του οποίου είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία έχει ως στόχο την «μπαχαλοποίηση» των θεσμών. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοικειωμένος με το «μπάχαλο» και, μάλιστα, κάποια στελέχη του, ενδεχομένως, να το θεωρούν και οικείο.

Είναι δυνατόν να διασφαλίζεται η αποτελεσματική διακυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι αιρετοί επικεφαλής να χαράσσουν τις πολιτικές τους βάσει του προεκλογικού προγραμματισμού τους; Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι.

Μιλούν για «απλή αναλογική», την ώρα που επιβάλλουν δεύτερο γύρο εκλογών, ακυρώνοντας ουσιαστικά το νόημα της απλής αναλογικής. Στοχεύουν στην άλωση της αυτοδιοίκησης από εκπροσώπους τους, που αποτελούν τη συντριπτική μειοψηφία, επιδιώκοντας την παραμονή τους στην εξουσία και αποσκοπώντας σε ταυτόχρονες ή κοντινές εκλογικές αναμετρήσεις, για να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση. Δεν θα τους περάσει όμως.’’.

Στη συνέχεια, ο Λαρισαίος Βουλευτής σημείωσε:

‘’Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ απορρίπτουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και έχουν τις δικές τους θέσεις για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση, που δεν γνωρίζουν τι θα πει αυτοδιοίκηση, να αυθαιρετούν και να μην εισακούουν την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ; Αυτό δεν συμβαίνει στις Δημοκρατίες, παρά μόνον σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Δυστυχώς, αντί να κινούμαστε προς τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ανεξαρτησίας της και της οικονομικής και θεσμικής ενίσχυσής της, με συγκεκριμένο ευέλικτο πρόγραμμα και μακρόπνοο σχεδιασμό, κινούμαστε προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.

Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το νομοθετικό «τερατούργημα» και θα δώσει τη δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να συνεχίσουν το έργο τους, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Στόχος της παράταξής μας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, είναι η οργανωτική αναβάθμιση και η λειτουργική αναζωογόνηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, για να ενισχυθεί η τοπική οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Όλες και όλοι μαζί θα συνδράμουμε για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους. Όλες και όλοι μαζί θα σηκώσουμε και πάλι την Ελλάδα όρθια’’.

Τέλος, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι ‘’οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες’’ και απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα στις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες για τις εσωκομματικές εκλογές της 13ης Μαΐου, ‘’προκειμένου να αναδειχθούν τα κομματικά όργανα, που θα δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας’’.