4ο Συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας στην Λάρισα (Β’ ΜΕΡΟΣ)

Κωνσταντίνος Αγοραστός, Πρόεδρος ΔΣ, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.),  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
«Καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας, από όπου θα αρχίσει η παραγωγική επανάσταση» χαρακτήρισε τη Θεσσαλία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας –και πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας– Κωνσταντίνος Αγοραστός ανοίγοντας την εισήγησή του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φέτα, και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας για το στρατηγικό αυτό προϊόν, όπως επίσης στη μεγάλη δυναμική της πρωτογενούς παραγωγής και των σχετικών εξαγωγών στη Θεσσαλία, παρά την κρίση. Μίλησε για άνω των 600 έργα υποδομής για την αγροτική παραγωγή που έχουν γίνει από την Περιφέρεια. Αναφέρθηκε, συνοπτικά, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για το οποίο είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρότεινε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της επόμενης προγραμματικής περιόδου να το αναλάβουν 100% οι Περιφέρειες. Επεσήμανε την ανάγκη παροχής επιπλέον κινήτρων στους νέους αγρότες. Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Αγοραστός εκτίμησε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το timing. Άσκησε κριτική στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν αξιολογούν τις προτάσεις βάσει της προστιθέμενης αξίας του μέλλοντος. Κατέληξε ότι, στον βαθμό που αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν φέρνουν προστιθέμενη αξία, είναι καλύτερα να καταργηθούν και να δοθούν οι πόροι αυτοί σε άλλες δράσεις και προγράμματα.

Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και χαρακτηρίζεται από μια ολοκληρωμένη στρατηγική», επεσήμανε στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των ενεργειών για τη συγκρότηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ εντός του 2018.

Όπως είπε, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο των επιχορηγήσεων (αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, αγορά ζωικού κεφαλαίου, φύτευση ετήσιων καλλιεργειών κ.ά.).

«Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μόχλευση των πόρων, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για επενδύσεις, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές προσκλήσεις που έχουν δημοσιευθεί στο πλαίσιο των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ 2014 – 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασίμης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το διάστημα 2009-2017, εν μέσω γενικής συρρίκνωσης της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα (-38,6%), η υποχώρηση στον πρωτογενή τομέα ήταν σχεδόν διπλάσια (-68,9%), συμπεραίνοντας ότι τα αίτια για τη μείωση της χρηματοδότησης δεν περιορίζονται στην περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά επιπλέον αφορούν και στον περιορισμό των δυνατοτήτων που είχε ο πρωτογενής τομέας για πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ιωάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Τράπεζα Πειραιώς
Στις πολυδιάστατες αλλαγές που θα επηρεάσουν την επόμενη ημέρα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς  Ιωάννης Χανιωτάκης, παραθέτοντας ομιλία στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, και η χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα θα αναπροσαρμόζεται συνεχώς, αναζητώντας τρόπους ώστε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις «Θα πρέπει να στηρίζονται περισσότερο στο συναλλακτικό κύκλωμα των εκμεταλλεύσεων και λιγότερο στις αγροτικές ενισχύσεις» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο σχεδιασμός και η προσφορά του Προγράμματος Συμβολαιακής πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στο μέλλον και χαιρόμαστε που υιοθετείται και από την υπόλοιπη τραπεζική αγορά». Παράλληλα, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, ο κ. Χανιωτάκης ανέφερε ότι: «Οι φορείς χρηματοδότησης θα αναζητούν ως βασική προϋπόθεση τον συνδυασμό της ικανής διοίκησης και του σχεδίου, καθώς αυτός μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμες και αποτελεσματικές εκμεταλλεύσεις». Τέλος, συμπλήρωσε ότι «οι νέες τεχνολογίες και οι σύγχρονες μεθοδολογίες θα διευκολύνουν την αυτόματη αξιολόγηση των αιτημάτων δανείων και την άμεση εκταμίευσή τους».

Ιωάννης Κουφουδάκης, Διευθύνων σύμβουλος, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Στην εκτίμηση για μείωση του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος κατά 4,2% την επόμενη προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο της μείωσης της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα από την Ε.Ε., ο οποίος καλείται επίσης να επωμιστεί το 100% του αγροτικού Brexit αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της gaia EPICHEIREIN Ιωάννης Κουφουδάκης κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα καλείται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο για την ΚΑΠ το οποίο θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητες όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα θα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. εάν και εφόσον ικανοποιεί συγκεκριμένους στόχους. Τέλος, εξήρε τον ρόλο των συνεταιρισμών που επενδύουν μέσα από τη συλλογικότητα στη γνώση και την καινοτομία.

Πάνος Θεοδώρου, Επικεφαλής Τομέα Στρατηγικής & Ανάλυσης, Γενική Διεύθυνση Small Business Segment, Eurobank
«Σε δύσκολες εποχές στηρίζουμε εκείνους που ξέρουν πως οι εποχές αλλάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο επικεφαλής του τομέα Στρατηγικής και Ανάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment της Eurobank Πάνος Θεοδώρου, αναφερόμενος στην ανάπτυξη ενός «ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων» της τράπεζας για την αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, τα προϊόντα της Eurobank προς αυτήν την κατεύθυνση αφορούν την εγκατάσταση Νέων Αγροτών (μικροπιστώσεις σε συνεργασία με την AFI), την παροχή ρευστότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την επέκταση σε νέες αγορές.

Φραντζέσκα Υδραίου, Διευθύντρια, Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας
Στις δυνατότητες ανάπτυξης μέσω ειδικών δράσεων και ενσωμάτωσης τεχνολογίας στάθηκε η διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας Φραντζέσκα Υδραίου, η οποία μετείχε στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε παραδείγματα όπως η αντικατάσταση ψεκαστικών, η χρήση ζωνών ανάσχεσης και ζωνών ενισχυμένης βιοποικιλότητας, καθώς και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών προσαρμοσμένων στα ελληνικά δεδομένα.

Η κ. Υδραίου, μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι ο μικρός και πολύ-τεμαχισμένος κλήρος, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες διαρθρωτικές δομές, αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή σύγχρονων δράσεων και νέων τεχνολογιών.

Σωτήριος Σαλής, Πρόεδρος, Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδος
«Μπορούν οι φυτωριακές επιχειρήσεις να στηριχτούν στους δημόσιους φορείς για να αναπτύξουν δραστηριότητα σύμφωνα με την υπάρχουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία; Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει σε υλοποίηση των υποδομών που όφειλε να έχει κάνει εδώ και σαράντα χρόνια; Έχει τελικά αυτό οικονομικό όφελος για τη χώρα; Πόσο στοιχίζει η αναζήτηση αυτών των υποδομών στο εξωτερικό και τι κόστος έχει αυτό για όλους μας;». Πρόκειται για ερωτήματα που έθεσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος Σωτήριος Σαλής.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η γεωργία στις λεγόμενες τρίτες χώρες αναπτύσσεται ραγδαία και πως οι χώρες της Ασίας και της Αφρικής προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκτήσουν αυτάρκεια. Υπ’ αυτήν την έννοια, υπογράμμισε ότι μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο οι ελληνικές επιχειρήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς «όλες αυτές οι χώρες δεν διστάζουν να καλέσουν εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο προκειμένου να οικοδομήσουν με σωστές βάσεις την πρωτογενή τους παραγωγή».

Ιωάννης Μπουτσέλης, Μέλος ΔΣ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ)
Η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τις εδαφοκλιματικές της συνθήκες, θα πρέπει να αξιοποιήσει τη σποροπαραγωγή, έστω και ξένων ποικιλιών, όχι μόνο για να καλύψει εγχώριες ανάγκες αλλά και για να αναπτύξει εξαγωγές. Την άποψη αυτήν εξέφρασε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο Ιωάννης Μπουτσέλης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία του πολλαπλασιαστικού υλικού στην οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μπουτσέλης, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα 2.000 επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης μικτής μορφής (σπόροι/φυτοπροστατευτικά/λιπάσματα), 100 επιχειρήσεις παραγωγής σπόρων και περισσότερες από 100 επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ασχολείται με παραγωγή φυταρίων κηπευτικών και καλλωπιστικών, οπωροφόρων δενδρυλλίων και μοσχευμάτων αμπέλου. Πολυεθνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται επίσης με υποκαταστήματά τους ή σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες. Για κηπευτικά, αραβόσιτο, ηλίανθο, πατατόσπορο και ελαιοκράμβη το 100% του πολλαπλασιαστικού υλικού εισάγεται ή αποκτάται ενδοκοινοτικά.

Γεώργιος Σκαράκης, Ομότιμος καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Η επένδυση στην ανάπτυξη της βιο-οικονομίας της χώρας μας θα αποτελέσει αναμφισβήτητα έναν σημαντικότατο μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης, θα παράσχει μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης σε ανθρώπινο δυναμικό με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες και θα επιτρέψει την τόσο απαραίτητη αναβίωση της ελληνικής υπαίθρου και την αποκέντρωση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», εκτίμησε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Σκαράκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκαράκης μίλησε για προϋποθέσεις επιτυχίας, όπως οι πολιτικές ενθάρρυνσης δημιουργίας επιχειρηματικών συστάδων για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του βιοδιϋλιστηρίου και της κυκλικής οικονομίας σε τομεακό και περιφερειακό επίπεδο, η συμμετοχή των ομάδων αγροτών ή συνεταιρισμών στις μονάδες επεξεργασίας της βιομάζας για ποσοτική εξασφάλιση της λειτουργίας τους και η επένδυση σε σχετικές ερευνητικές περιοχές, τόσο σε κάθε τομέα όσο και σε πολυεπιστημονικά προγράμματα.

Στέλιος Ράλλης, Γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
To έργο της «ευφυούς γεωργίας», μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που θα συνδέει παραγωγούς, οργανώσεις, ερευνητικά ιδρύματα και όσους εμπλέκονται με την αγροτική παραγωγή, περιέγραψε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης.

Δεδομένα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως δεδομένα για το έδαφος, την καλλιέργεια, την ατμόσφαιρα και το νερό, θα συλλέγονται και θα μεταδίδονται μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην πλατφόρμα με τη βοήθεια 6.500 επίγειων σταθμών συλλογής δεδομένων. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των αγροτών.

Σύμφωνα με τον κ. Ράλλη, το έργο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει, αρχικά, το ήμισυ της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, περίπου 15 εκατομμύρια στρέμματα, και 20 από τις πιο εξαγώγιμες καλλιέργειες της χώρας. Στην πρώτη φάση του, υπολογίζεται ότι αγγίζει 450.000 ωφελούμενους.

Israel Fraier, διευθύνων σύμβουλος, AgriTask
«Αντί να προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες, αναπτύσσουμε μέσα για να συλλέγουμε, να απορροφούμε και τελικά να μοχλεύουμε την εμπειρία των αγροτών, ώστε να διευκολύνουμε την υιοθέτηση γεωργίας ακριβείας και σύγχρονων τεχνολογιών, μέσω της ίδιας ενοποιημένης πλατφόρμας», επεσήμανε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο διευθύνων σύμβουλος της AgriTask Israel Fraier, περιγράφοντας την προσέγγιση του AgriTask. Σύμφωνα με τον κ. Fraier, αυτό το είδος συγχώνευσης παλαιών και νέων δυνάμεων, χωρίς να αλλάζει τις υπάρχουσες μεθόδους εργασίας των αγροτών, καθιστά δυνατή την εκτίμηση και απομάκρυνση των κινδύνων για τη γεωργία, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των γεωργικών επιχειρήσεων.

Γιώργος Σταμάτης, Marketing Manager Business Mobile Services, WIND Ελλάς
Τον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, μέσα από τη σύγκλιση της τεχνολογίας με το οικοσύστημα της γεωργικής παραγωγής, ανέπτυξε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο Marketing Manager Business Mobile Services της WIND Hellas Γιώργος Σταμάτης.

Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στα οφέλη μέσα από την αύξηση της απόδοσης της παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των χημικών εισροών, τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και την προστασία του εδάφους και των υπογείων υδάτων.

Η ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμός της γεωργίας, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, οδηγείται από παραμέτρους όπως η αύξηση της κατανάλωσης, οι έντονες κλιματικές αλλαγές, η ανησυχία για το περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο των πρακτικών παραγωγής, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αξίας και το κανονιστικό πλαίσιο (ΕΕ).

Mohammed Darawsheh, Προϊστάμενος, Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης & Τυποποίησης Βάμβακος
Το τρίπτυχο Έρευνα-Εκπαίδευση-Εφαρμογές/Τεχνική υποστήριξη αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Mohammed Darawsheh, ο οποίος από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα περιέγραψε πώς αντιλαμβάνεται τους παράγοντες – «κλειδιά» προς αυτήν την κατεύθυνση.

  • Επιτάχυνση της μεταφοράς-διάχυσης της έρευνας στην παραγωγική διαδικασία
  • Η εφαρμοζόμενη έρευνα να είναι στοχευμένη με ακρίβεια στα προβλήματα της γεωργίας και στις μελλοντικές τάσεις-προοπτικές
  • Δίαυλος (μηχανισμός) επικοινωνίας-σύνδεσης-συνεργασίας μεταξύ φορέων (έρευνας-εκπαίδευσης-τεχνικής υποστήριξης) και μελών της παραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε μέσω της επικοινωνίας να μεταφερθούν οι πραγματικές ανάγκες (ή τα προβλήματα) από το πεδίο της παραγωγής στο πεδίο της έρευνας
  • Στρατηγική στους τομείς της γεωργίας που να κατευθύνει την έρευνα

Δημήτριος Ιατρίδης, Δικηγόρος-οικονομολόγος, πρώην ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων και υποδομών
Στην επανάσταση του e-agriculture, μέσω της οποίας βελτιώνονται οι αγροτικές πρακτικές και μέθοδοι, αλλά και προάγεται η ασφάλεια των τροφίμων αναφέρθηκε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας  του ECONOMIST στη Λάρισα ο δικηγόρος και οικονομολόγος, πρώην ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων και υποδομών Δημήτριος Ιατρίδης. Η χρήση της ρομποτικής και των drones αλλά και η αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο κ. Ιατρίδης επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνται πλήρως, μεταξύ άλλων λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Είναι κρίσιμο να προχωρήσει η ρύθμιση, με «κούρεμα», των παλαιότερων αγροτικών χρεών, όπως και να προσφερθεί νέα χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ακόμη, ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε σε «εργαλεία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την τόνωση της καινοτομίας, της συνεργασίας και της επιχειρηματικότητας που δεν έχουν αξιοποιηθεί από την Ελλάδα, αφού δεν έχουν προκηρυχθεί τα σχετικά προγράμματα. «Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και σημαντικές ευκαιρίες. Δεν είναι ώρα για άλλες εξαγγελίες αλλά μόνο για έργα» τόνισε, προτείνοντας μεταξύ άλλων την επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20% και την ορθολογικοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Κωνσταντίνος Κίττας, ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τα διχτυοκήπια αποτελούν ένα εναλλακτικό σύστημα καλλιέργειας υπό κάλυψη με εξαιρετικά αποτελέσματα παραγωγής και ποιότητας κατά τη θερμή περίοδο του έτους, υπογράμμισε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMISTστη Λάρισα ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Κίττας. Όπως είπε, υπάρχουν επιλογές χρήσης διχτυοκηπίων για σκίαση, εντομοπροστασία και έλεγχο του μήκους (φωτομορφογένεση).

«Το κόστος κατασκευής δεν είναι απαγορευτικό ενώ με τα σημερινά δεδομένα παραγωγής και τιμής προϊόντος η καλλιέργεια σε διχτυοκήπια παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» σημείωσε ο κ. Κίττας.

Ομιλίες-Παρουσιάσεις:    www.hazliseconomist.com    / www.agribusiness2018.economist.com