Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Φαρσάλων και του Δήμου Κίλιας Ουκρανίας

Εξαμελής αποστολή στελεχών του Δήμου Φαρσάλων υπό τον Δήμαρχο Άρη Καραχάλιο και αποτελούμενη από τους: Βάιο Νικολάου – Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Σοφία Ταστεμίρογλου – Αντιδήμαρχο, Κωνσταντίνο Δερλό – Πρόεδρο Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ., Κυριακή Παναγιωτοπούλου – Πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. και Βάσω Νούλα – Ειδική Συνεργάτιδα Δημάρχου, αρχαιολόγο, πλαισιωμένη από τον Φαρσαλινό επιχειρηματία Απόστολο Καρκανιά, πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην πόλη Κίλια Ουκρανίας από τη Δευτέρα 23 Απριλίου έως την Παρασκευή 27 Απριλίου, έπειτα από πρόσκληση της Δημάρχου Τετιάνας Μπόιτσενκο και του Δημοτικού Συμβουλίου και ως απάντηση της αντίστοιχης επίσκεψης εκπροσώπων της Ουκρανικής πόλης τον περασμένο Σεπτέμβριο στα Φάρσαλα.

Η Φαρσαλινή αποστολή έγινε θερμότατα και πανηγυρικά δεκτή από σύσσωμη την πόλη της Κίλιας αλλά και από εκπροσώπους άλλων πόλεων της περιοχής της Βεσαραβίας, ενώ της προσφέρθηκε υψηλής ποιότητας, συγκινητική φιλοξενία.

Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης υπήρξε ασφαλώς, η υπογραφή της αδελφοποίησης των πόλεων Φαρσάλων – Κίλιας, κατά τη διάρκεια έκτακτου δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 24 Απριλίου, από τον Δήμαρχο Άρη Καραχάλιο και τη Δήμαρχο Τετιάνα Μπόιτσενκο σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο συνεργασίας.

Με γνώμονα αυτό το πρωτόκολλο σχετικά με τις προθέσεις, προβλέπεται να αναληφθούν δράσεις μεταξύ της Κίλιας και των Φαρσάλων που αφορούν στην:

– αλληλεπίδραση στον τομέα της διατήρησης της ιστορικής κληρονομιάς, διεξαγωγή επιστημονικών, ιστορικών, αρχαιολογικών, ερευνητικών εργασιών·

– συνεργασία για την ανάπτυξη της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού, της αστικής οικονομίας·

– ανταλλαγή επίσημων αντιπροσωπειών, εκπροσώπων θρησκευτικών και δημόσιων οργανισμών, ειδικών, ομάδων τουριστών, φοιτητών, εργαζομένων στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πεδίο·

– ανταλλαγή γενικών πληροφοριών σχετικά με τη ζωή των πόλεων, δραστηριότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στους τομείς των κοινοτικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας, των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, του εμπορίου, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνικής ασφάλισης·

– δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης ξένων εμπειριών στην ανάπτυξη των ζωνών ζωής των πόλεων, διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, εκθέσεων·

– τη δημιουργία ενός brand που συνδέεται με τον Ομηρικό Αχιλλέα και την αρχαιολογική κληρονομιά των πόλεων και την κατασκευή του Ελληνικού Πάρκου.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου, η αποστολή του Δήμου Φαρσάλων πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησάκι Λευκή του Μαύρης Θάλασσας που θρυλείται ότι αποτέλεσε τα Ηλύσια Πεδία (ο παράδεισος) του ομηρικού Αχιλλέα, εκεί όπου η Θέτιδα μετέφερε τον γιο της για να ζήσει αιώνια. Στο νησί αυτό ανεγέρθη ναός προς τιμήν του Αχιλλέα και οι ναυτικοί συνήθιζαν να τον επισκέπτονται και να αποδίδουν λατρευτικές τιμές στον Ποντάρχη του Ευξείνου Πόντου. Για πρώτη φορά έπειτα από εβδομήντα τέσσερα χρόνια (από το 1944) και έπειτα από ειδική άδεια, πολίτες πάτησαν το πόδι τους εκεί και αυτό υπήρξε ιδιαίτερα τιμητικό και με βαριά συμβολική σημασία για τη φαρσαλινή αποστολή που ξεναγήθηκε στον χώρο και συναισθάνθηκε το κλείσιμο του διπόλου: τόπος γέννησης Αχιλλέα – τόπος μεταθανάτιας ύπαρξής του και αιώνιας λατρείας του.

Την Παρασκευή 27 Απριλίου, η οικοδέσποινα πόλη διοργάνωσε αγώνα δρόμου προς τιμήν της αδελφοποιήσεως, με σημαντική συμμετοχή, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης με μια μεγάλη μουσική και χορευτική παράσταση στην οποία συμμετείχαν πολλά παραδοσιακά συγκροτήματα.

Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο Δήμος Κίλιας αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία, στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενός εκτεταμένου πάρκου αναψυχής δίπλα στον Δούναβη, στο οποίο θα δοθεί το όνομα Πάρκο των Φαρσάλων, προς τιμή φυσικά της ελληνικής πόλης.

Το Σάββατο 28 Απριλίου, τα μέλη της φαρσαλινής αποστολής δεξιώθηκε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό Δέσποινα Κουκουλοπούλου, την οποία ο Δήμος Φαρσάλων θερμά ευχαριστεί για τη σημαντική βοήθεια που προσέφερε στη διοργάνωση της επίσκεψης και τη διευκόλυνση των μελών της αποστολής. Παρών στο συγκεκριμένο γεύμα ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ουκρανίας, γνωστός και καταξιωμένος επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος.

Φωτογραφίες: Alex Sallo – bessarabiainform

Κείμενο: Δήμος Φαρσάλων