Πώς η Τουρκία έφτασε στις πρόωρες εκλογές

Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες του αρθρογράφου της «Χουριέτ» σήμερα Αμπντουλκαντίρ Σελβί, που έχει πληροφορίες συνήθως από το προεδρικό μέγαρο, για το τί άλλαξε και ο Ερντογάν αποφάσισε τελικά πρόωρες εκλογές.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όταν ο Μπαχτσελί έφερε την πρότασή του για πρόωρες εκλογές στις 26 Αυγούστου, ο Ερντογάν συγκάλεσε τα όργανα του κόμματός του αμέσως για να τους πει ότι παρόλο που οι ίδιοι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, δεν πρέπει να χαλάσει η συμμαχία με τον Μπαχτσελί. Άλλωστε, τους είπε, χάρη στον Μπαχτσελί πέρασε το νέο προεδρικό σύστημα στις 16 Απριλίου στο δημοψήφισμα.

Ο Μπαχτσελί του είπε συγκεκριμένα ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προβλήματα με τη συμμαχία τους.

Αν στις δημοτικές εκλογές 31ης Μαΐου του 2019 δεν πήγαιναν καλά (σ.σ. λόγω Ακσενέρ), τότε θα δημιουργούνταν προβλήματα στη συμμαχία και στις εκλογές του Νοεμβρίου 2019 δεν θα έπιανε το ποσοστό 51% που θέλει ο Ερντογάν για να γίνει πρόεδρος.

Ο Ερντογάν πείστηκε και τότε άρχισαν να συζητούν τις ημερομηνίες.

Η 26η Αυγούστου, απορρίφθηκε γιατί συμπέφτει με το Μπαϊράμι των Θυσιών. Κάποιοι πρότειναν την 16η Σεπτεμβρίου αλλά απορρίφθηκε για να μην αφήσουν τις εκλογές το Φθινόπωρο. Η 24η Ιουνίου προτάθηκε και έγινε αποδεκτή επειδή είναι αρχές καλοκαιριού. Άλλη πρόταση ήταν για τις 22 Ιουλίου αλλά ο Ταγίπ  Ερντογάν πρότεινε να γίνουν οι εκλογές όσο πιο γρήγορα. “Αν είναι, να γίνει να γίνει το συντομότερο”, φέρεται να είπε. Τελικά στη συνάντησή του με τον Μπαχτσελί του πρότεινε αυτή την ημερομηνία, 24 Ιουνίου, και ο Μπαχτσελί το αποδέχτηκε.

Πάντως, ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» αποφεύγει να αναλύσει ποια ήταν συγκεκριμένα τα προβλήματα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται στη συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί, αλλά είναι κοινό μυστικό πια ότι εννοούσαν την Μεράλ Ακσενέρ που θα ροκάνιζε αρκετές ψήφους από το Μπαχτσελί μέχρι του χρόνου και η συμμαχία θα πήγαινε στο κενό.

Έτσι με αυτή την απόφαση:

 1. Θέλουν να αφήσουν το Καλό Κόμμα εκτός εκλογών. Πλεονέκτημα για το κόμμα εξουσίας.
 2. Η Μεράλ Ακσενέρ έχει δημιουργήσει ένα κλίμα, αν και τα ποσοστά της δεν είναι ακριβή ακόμη, αλλά σίγουρα θα έπαιρνε έστω κι ένα 5%, απαγορευτικό για τον Ερντογάν που ακροβατεί στο 45% αυτή τη στιγμή.
 3. Υπάρχει θέμα αν θα συμμετάσχει το Καλό Κόμμα στις εκλογές. Δεν κλείνει 6 μήνες από την ίδρυσή του. Μπορεί όμως να συμμετάσχει κάτω από την ομπρέλα του Δημοκρατικού Κόμματος.
 4. Δεν αφήνουν περιθώρια στην αντιπολίτευση να προετοιμαστεί. Το πιο απροετοίμαστο κόμμα είναι αυτή τη στιγμή το CHP. Δεν έχει αποφασίσει καν τον υποψήφιό του.
 5. Το ΑΚΡ σε 66 ημέρες θα είναι το κόμμα που θα έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Με τις ‘εθνικιστικές’ ομιλίες του ο Ερντογάν ήδη απευθυνόταν στη βάση των εθνικιστών.
 6. Δημοσκοπήσεις Μετροπόλ και Κόντα δίνουν 45-46% στον Ερντογάν αλλά ελπίζουν ότι λόγω των προβλημάτων της αντιπολίτευσης θα καταφέρουν να πάρουν το 50%
 7. Μέχρι σήμερα το ΑΚΡ κέρδιζε εκλογές με το αίσθημα του αδικημένου, τώρα όμως αυτό είναι υπέρ της αντιπολίτευσης. Σημαντικός παράγοντας η προπαγάνδα.
 8. Με βάση τη νομοθεσία, το Καλό Κόμμα δεν μπορεί να συμμετάσχει επειδή δεν έκλεισε έξι μήνες, αλλά ο Ερντογάν φοβάται μήπως το Καλό Κόμμα βρεθεί στη θέση του αδικημένου, όπως συνέβαινε με το κόμμα του στο παρελθόν, και ενισχυθεί στην κοινή γνώμη γι’ αυτό και υπάρχει μία μικρή σκέψη μήπως πάει μίνι πακέτο στη βουλή για μείωση 3 μήνες από την ίδρυση ενός κόμματος για να μπορεί να συμμετάσχει. Αλλά μικρή σκέψη…
 9. Έχουν αρχίσει και διαφαίνονται σοβαρά προβλήματα με την οικονομία και ιδιαίτερα με το δολάριο που πέρασε τις 4 λίρες και το ευρώ τις 5. Αν περιμένουν μέχρι το 2019 αυτά τα προβλήματα θα επηρεάσουν την τσέπη του ψηφοφόρου και θα αρχίσει η ‘γκρίνια’ για την οικονομική κατάσταση. Αυτό θέλουν να το προλάβουν.

Μπεκίρ Μποζντάγ: Θα κερδίσει ο Ερντογάν, δεύτερος γύρος δεν θα υπάρχει

«Οι εκλογές δεν θα πάνε σε δεύτερο γύρο», εκτίμησε στο πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση κάνει υπολογισμούς ότι ο υποψήφιός τους θα πάρει τις ψήφους που χρειάζονται για να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο. Θα εκλεγεί ο Ερντογάν, ανέφερε.

Πρωτοσέλιδα στην Τουρκία για τις πρόωρες εκλογές

«Κίνηση ματ», είναι ο τίτλος της Γενί Σαφάκ , «Σε 66 μέρες θα είμαστε στις κάλπες» γράφει η «Χουριέτ», η οποία σημειώνει ότι «οι ελιγμοί του Μπαχτσελί άλλαξαν όλα τα σχέδια του ΑΚΡ».

Η Μιλιέτ αναφέρει τους 4 λόγους των πρόωρων εκλογών

 1. Διασφάλιση της συμμαχίας των δύο κομμάτων
 2. Να δοθεί ευκαιρία στα άτομα που δεν θα εκλεγούν στις γενικές εκλογές να πάρουν θέσεις στις δημοτικές που θα ακολουθήσουν στις 31 Μαίου 2019
 3. Για το ΑΚΡ θα ήταν ρίσκο να προηγηθούν οι δημοτικές εκλογές στις 31 Μαίου και μετά στις 3 Νοεμβρίου 2019 οι προεδρικές/βουλευτικές εκλογές, γιατί αν δεν πήγαιναν καλά, θα είχαν σοβαρές απώλειες το Νοέμβριο.
 4. Οικονομία

Έφοδος με εκλογές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γράφει η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ενώ σε άλλο άρθρο η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως «ένας από τους λόγους που αποφάσισαν πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου είναι για να βρεθεί απροετοίμαστη η αντιπολίτευση. Να μην δώσουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να βρει κοινό υποψήφιο.

Πριν λάβουν την απόφαση ρώτησαν την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), η οποία απάντησε ότι και παλαιότερα είχαν γίνει εκλογές σε 54 μέρες από την προκήρυξή τους, αλλά λόγω του νέου προεδρικού συστήματος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά θα ήταν πιο δύσκολο. Τελικά είπα ότι μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα περάσει στην ιστορία ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας».

Πηγή: ant1news.gr