Άνοιξε το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Το βράδυ της Πέμπτης άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλέον οι φορολογούμενοι μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία.

Δεκάδες κατηγορίες εισοδημάτων και εσόδων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, αλλά μπορούν όλα να αξιοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων.

Στις δύο πιο μεγάλες ομάδες αυτών των περιπτώσεων περιλαμβάνονται ποσά εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς με έναν συντελεστή φόρου 15% ή 20%.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα μερίσματα, οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων και ρέπος, οι υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις.

Αποδείξεις

Στον πίνακα 7 της φετινής δήλωσης όπου οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τους κωδικούς 049-050 όπου αναγράφονται οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αναφέρεται ότι «οι παραπάνω κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».

Πρακτικά, όσοι φορολογούμενοι απειλούνται με πρόσθετο φόρο εξαιτίας μειωμένων δαπανών με πλαστικό χρήμα ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να δηλώσουν «παραπανίσιες» αποδείξεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις χάρτινες. Το ρίσκο είναι μεγάλο. Αν εντοπιστούν σε έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουν ακριβά…

Πηγή: ant1news.gr