Αγοραστός: Χρειάζονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση

Δεν πρέπει να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει στην Αυτοδιοίκηση με την επικείμενη μεταρρύθμιση του θεσμικού της πλαισίου, τονίζει σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «χρειάζονται βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η σημερινή ετεροβαρής σχέση μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των αυτοδιοικητικών θεσμών προς όφελος της κοινωνίας». Και αυτές οι προτάσεις, αναφέρει, θα συζητηθούν στο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι διήμερες εργασίες του οποίου ξεκινάνε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Το οποίο, υπογραμμίζει, αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Ολόκληρη η δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι η ακόλουθη:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο κοινό συνέδριο Περιφερειών και Δήμων, το συνέδριο της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης.

Είναι συνέδριο με το οποίο και στο οποίο αποδεικνύουμε στην πράξη την κοινή μας βούληση να προτάξουμε όσα – μεγάλα – μας ενώνουν υπερβαίνοντας όσα – μικρά – μας χωρίζουν.

Είναι συνέδριο με το οποίο και στο οποίο επαναβεβαιώνουμε στην πράξη την κοινή μας θέση ότι η δύναμη της Αυτοδιοίκησης έγκειται στην ενότητά της.

Είναι συνέδριο με το οποίο και στο οποίο αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε τη θέληση να αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις για την Αυτοδιοίκηση και την ελληνική κοινωνία μέσα από γνήσιο δημοκρατικό διάλογο.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι συνέδριο απλά για να συζητήσουμε το κυοφορούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, άλλωστε, ακούμε μήνες τώρα αλλά δεν το βλέπουμε…

Το συνέδριό μας αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το συνέδριό μας αφορά την ελληνική κοινωνία συνολικά και κάθε οικογένεια, κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Διότι η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πολύπλευρο και νευραλγικής σημασίας ρόλο στην καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στο να κρατηθεί όρθια η ελληνική κοινωνία στην κρίση με τις πρωτοβουλίες, το έργο, την αποτελεσματικότητά της.

Η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί και αξίζει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην επόμενη ημέρα για την πατρίδα μας. Ενισχυμένοι με, προσωπικό, αρμοδιότητες, πόρους και την κανονιστική αρμοδιότητα, Περιφέρειες και Δήμοι μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί για την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο ή τίποτε διαφορετικό απ” ότι ισχύει στις άλλες, τις περισσότερες, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Το βεβαιώνουν άλλωστε διεθνείς οργανισμοί και επιστημονικές μελέτες: όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός αποκέντρωσης μιας χώρας, όσο ισχυρότεροι είναι οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα των πολιτών.

Η επικείμενη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί και προφανώς δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαντληθεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Χρειάζονται βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η σημερινή ετεροβαρής σχέση μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των αυτοδιοικητικών θεσμών προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε διεξοδικά στο πρώτο κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης με ένα και μόνο στόχο: τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη προσφορά στο συνάνθρωπό μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ