Μπαργιώτας: «Η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά και τον ρόλο του ΕΟΠΠΥ και την ΠΦΥ»

«Ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε ξαφνικά πως επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών. Το λεγόμενο gatekeeping εφαρμόζεται προφανώς ως προαπαιτούμενο. Υποτίθεται πως θα αφαιρέσει χρήματα από τους «κακούς» ιδιώτες.  Στην πραγματικότητα, όμως, στερεί υπηρεσίες από τους ασθενείς, αφού θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη δωρεάν, ελεύθερη πρόσβαση τους σε θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Ξαφνικά, οι ελλιπέστατες υπηρεσίες οικογενειακού γιατρού της ΠΦΥ θα βρεθούν εν μια νυκτί με ένα ακόμη δυσβάστακτο, αχρείαστο γραφειοκρατικό βουνό.

Όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 σχεδόν διπλασιάστηκε, σε σύγκριση με το 2015, το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων που, ενώ είχαν ανάγκη για εξετάσεις ή θεραπεία, δεν απευθύνθηκαν για οικονομικούς λόγους σε υπηρεσίες υγείας.

Βροντοφωνάζαμε κατά την ψήφιση του ν. 4486/2017 ότι το σύστημα της ΠΦΥ θα αποτύχει. Η αποτυχία της «λειτουργίας» των Το.ΜΥ είναι δεδομένη και παταγώδης. Η παρούσα Απόφαση είναι η ταφόπλακα της ΠΦΥ. Η κυβέρνηση όλο και πιο καθαρά μεροληπτεί υπέρ ενός προνοιακού συστήματος υγείας. Όποιος χρειάζεται από εδώ και πέρα καρδιολόγο, για παράδειγμα,  έχει δυο επιλογές: ή θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα πανηγυρίζει – όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγούνται στην πόρτα του- ή θα στοιβαχθεί στις εφημερίες των νοσοκομείων. Αξιόπιστη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο, με δεδομένη την κατάρρευση των κρατικών δομών ΠΦΥ, απλώς δεν μπορεί να υπάρξει. Συνταξιούχοι και μισθωτοί εξαναγκάζονται να πληρώνουν διπλά. Τις ιδεοληψίες του Υπουργείου με τις εισφορές τους και το γιατρό και τα φάρμακά τους από την τσέπη τους. Ο κυνισμός είναι απίστευτος. Προκειμένου να «βγει» η αξιολόγηση, ο λογαριασμός πηγαίνει στα συνήθη υποζύγια.

Είμαστε υπέρ ενός συστήματος ανοικτής πρόσβασης με ενοποιημένες υπηρεσίες υπό τον αυστηρό, δημόσιο έλεγχο του ΕΟΠΠΥ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά και τον ρόλο του ΕΟΠΠΥ και την ΠΦΥ».

Κώστας Μπαργιώτας

Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Υπεύθυνος του τομέα υγείας