Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ, πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: “Παραδοσιακές και Καινοτόμες καλλιέργειες και δράσεις” – [vid]

Αγροτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (12/04) στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ με θέμα “παραδοσιακές και καινοτόμες καλλιέργειες και δράσεις”.

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ κα. Βασιλική – Ματούλα Αϋφαντή, στην εισαγωγική ομιλία, αρχικά ευχαρίστησε τους ομιλητές για την παρουσία τους και τον Δήμο Φαρσάλων για την παραχώρηση της αίθουσας, στην συνέχεια έκανε λόγο για τις πιστοποιημένες υπηρεσίες που παρέχονται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ με σύστημα ISO, υπηρεσιών συντονισμού οργάνωσης και υποστήριξης αγροτών και αγροτικών οργανώσεων, διασφαλίζοντας το αγροτικό εισόδημα και τα προσωπικά δεδομένα των παραγωγών. Επισήμανε το επόμενο βήμα της δημιουργίας μιας νέας σχέσης του συνεταιρισμού με επιστημονικούς φορείς της χώρας, μιας σύγχρονης συντονισμένης αγροτικής συμβουλευτικής και υποστήριξης, σε μια σειρά ειδικών θεμάτων (οικονομολόγων, νομικών, τεχνικών, ειδικών marketing, εμπορικών διαμεσολαβητών) που αναλαμβάνει ο συνεταιρισμός μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, ώστε να διαμορφώσει και να παρακολουθεί καθημερινά το λειτουργικό πλαίσιο της αγροτικής εκμετάλλευσης και να παρέχει στον αγρότη το χρόνο να αφοσιωθεί απερίσπαστος αγροτική του εργασία.

Κατά την έναρξη των ομιλητών ο πρώτος ομιλητής στην αγροτική ημερίδα ήταν ο Δρ. Λεωνίδας Τούλιος (Τακτικός Ερευνητής, Διευθ. Ινστιτούτου Βιομηχανιών & Κτηνοτροφικών Φυτών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), ο οποίος ανέλυσε τις καινοτόμες δράσεις του Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών για την ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε Δρ. Πασχαλίνα Χατζοπούλου (Τακτική Ερευνήτρια, Αναπληρώτρια Διευθ. Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), όπου παρουσίασε και ανέλυσε τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων.

Ακολούθησε ο γεωπόνος Ευάγγελος Κορπέτης (MSc, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων), οποίος παρουσίασε ελληνικές ποικιλίες σιτηρών προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες.

Τον λόγο στην συνέχεια έλαβε η Δρ Ειρήνη Σάρρου (Δόκιμη Ερευνήτρια – Αγροκομία και Γενετική Βελτίωση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων), η οποία στην ομιλία της παρουσίασε κάνοντας εισαγωγή στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ενώ για την παραγωγή αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, την μεταποίηση και τα αιθέρια έλαια, μίλησε η  Δρ. Πασχαλίνα Χατζοπούλου.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας “Αγροτική Έκφραση” κ. Χρήστος Αθανασιάδης, όπου κατά το τέλος της αγροτικής ημερίδας υπήρξε ανοιχτή συζήτηση επί των αγροτικών θεμάτων με το κοινό.

Την ομιλία παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ. Απ. Κυριαζής & κ. Ηλ. Χολέβας, ο δημ. σύμβουλος κ. Γιωρ. Αρσενόπουλος, ο κ. Νικ. Παυλονάσιος αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ, ο κ. Αθ. Βαλιώτης Διευθ. ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μάριος Μακρής μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Τσεβάς Εκπρ. ΕΛΓΑ Λάρισας, ο κ. Αθ. Καραίσκος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα, κ. Μιλτιάδης Ζαχαρής ιδιοκτήτης κέντρου εδαφολογικών αναλύσεων, αγρότες από την επαρχία Φαρσάλων.

Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση