Το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων στην Αθήνα

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Lifeboats full of hopes”  το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων, ταξίδεψε στην Αθήνα. Οι εκπαιδευτικοί Θανοπούλου Χρυσούλα και Νάσιου Ευτυχία με τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους απήλαυσαν την εκδρομή τους με πρώτη στάση το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί, στην αίθουσα της ελληνιστικής περιόδου, φιλοξενείται «Το Προσφυγάκι». Πρόκειται για ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο το οποίο απεικονίζει ένα μικρό αγόρι. Βρέθηκε στην Μικρά Ασία το 1922. Με τη Μικρασιατική καταστροφή οι Έλληνες της Τουρκίας το έφεραν μαζί τους. Οι μαθητές έχοντας διαβάσει «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη, το οποίο είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία του αγάλματος, συγκινήθηκαν βλέποντάς το από κοντά.

Δεύτερη στάση ήταν το θέατρο Κάππα όπου παρακολούθησαν την παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα». Στόχος του έργου είναι να ευαισθητοποιήσει τους θεατές σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με τρόπο συγκινητικό αλλά και συχνά διασκεδαστικό.

Τρίτη στάση ήταν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος.

Έτσι τα παιδιά μάθανε πώς συμπεριφέρεται ο σωστός επιβάτης , ο σωστός περιηγητής ενός Μουσείου αλλά και ο σωστός θεατής μιας θεατρικής παράστασης. Τέλος, φύγανε με κάποιες σκέψεις παραπάνω για το πώς μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί « πρόσφυγας» και πώς εμείς μπορούμε να το βοηθήσουμε…!