Ρώσος πρέσβης: Δεν μπορώ να φανταστώ πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Αντίθετη άποψη με εκείνη του Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε ο Αντρέι Μασλόβ, για το ενδεχόμενο να υπάρξει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.

Οταν ρωτήθηκε αν συμμερίζεται τους φόβους του Πάιατ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα απάντησε: «Αποκλείεται, δεν μπορώ να φανταστώ έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας».

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μασλόβ ρωτήθηκε και αν τέθηκε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, κατά τις συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν ήμουν παρών στις συνομιλίες. Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν Δεν έχω ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επομένως, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα», είπε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις θα είναι αποδεκτή και πως, αν αυτή ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας, «θα την αναγνωρίσουμε όλοι». Παράλληλα επεσήμανε ότι η θέση της Ρωσίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς αρνητική» καθώς «δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια».

Ο Μασλόβ χαρακτήρισε την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο και διαφώνησε με δημοσιεύματα και ισχυρισμούς περί «παγώματος» των σχέσεων των δύο χωρών. «Και οι δύο πλευρές έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς ΜΜΕ, ότι δήθεν οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ ή ότι έχουν παγώσει» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ και συμπλήρωσε ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. «Και αυτό το αποδεικνύει και ο διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει μεταξύ τους 4 συναντήσεις και 7 τηλεφωνικές επικοινωνίες. Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα αναμένεται εντός του 2018.

Ακόμη, ο Μασλόβ εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα και ενδεχομένως θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που είναι ρωσική και αφορά μονάδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Ελούντα της Κρήτης με προϋπολογισμό της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Η στάση Τσίπρα στην υπόθεση Σκριπάλ

Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Ρώσος πρέσβης ήταν η υπόθεση Σκριπάλ, δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες της Βρετανίας κατά της Ρωσίας είναι αβάσιμες.

«Εκτιμάμε το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την υπόθεση αυτή με τρόπο υπεύθυνο και προσεκτικό χωρίς να φτάσει σε ακραία ένταση με τη Ρωσία, όπως και την τοποθέτηση στο θέμα αυτό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις 19 Μαρτίου», ανέφερε ακόμη.

Αμυντικά όπλα οι S-400

Ο Μασλόβ ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον και την ανησυχία του ΝΑΤΟ, για την πώληση ρωσικών S-400 στην Τουρκία.

«Πρώτον, οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα. Δεύτερον, η Ελλάδα διαθέτει τους S-300 και πολλά άλλα οπλικά ρωσικά συστήματα και τρίτον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ», απάντησε για το θέμα.

Πηγή: iefimerida.gr