«Παραλύουν» τα αεροδρόμια σε Γερμανία – Γαλλία

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σήμερα Τρίτη το πρωί στις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη εξαιτίας δύο διαφορετικών απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν παραλύσει αεροδρόμια και πλήττουν τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France.

Στη Γερμανία, οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στα αεροδρόμια της Φραγκφούρτης –ο μεγαλύτερο αεροπορικός κόμβος της χώρας–, του Μονάχου, της Κολωνίας και της Βρέμης υποχρέωσαν τη γερμανική Lufthansa να ματαιώσει «περισσότερες από 800 πτήσεις», δηλαδή μία στις δύο, επηρεάζοντας «περίπου 90.000 επιβάτες».

Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για απεργία του προσωπικού των αεροδρομίων που έχει στόχο να ασκήσει πίεση στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δημόσιο τομέα. Σε ορισμένες γερμανικές πόλεις, απεργιακές κινητοποιήσεις σημειώνονται επίσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους παιδικούς σταθμούς και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Οι ταξιδιώτες έχουν προειδοποιηθεί από χθες Δευτέρα για τη ματαίωση πτήσεων και την απουσία εναλλακτικών επιλογών, με αποτέλεσμα να μην επικρατήσει χάος σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης.

Η Ζιμπίλε Μέτσλερ, η οποία επρόκειτο να περάσει τη σημερινή ημέρα στο Άμστερνταμ για ένα ραντεβού, δοκίμασε πάντως την τύχη της ερχόμενη στο αεροδρόμιο.

«Ήξερα, όμως ήθελα να δω αν μπορούσα να φθάσω εκεί, επειδή τα τρένα δεν λειτουργούν. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου, αλλά είναι κρίμα για το επαγγελματικό ραντεβού μου», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η 41χρονη γυναίκα.
Στο Μόναχο, δεύτερο μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο της χώρας, οι μισές πτήσεις έχουν καθυστέρηση ή έχουν ματαιωθεί, σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Τα συνδικάτα του γερμανικού δημόσιου τομέα κήρυξαν αυτή την απεργία για να ενισχύσουν τη διεκδίκησή τους για μισθολογικές αυξήσεις 6% για τα 2,3 εκατομμύρια των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα που απασχολούνται από το ομοσπονδιακό κράτος και τις κοινότητες.

Η αεροπορική κυκλοφορία στη Γαλλία πλήττεται από τη ματαίωση του 25% των πτήσεων της Air France, στην έκτη απεργία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κινητοποίησης που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας τον Φεβρουάριο.

Η Air France προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθεί το 65% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και το 73% των πτήσεων μεσαίων αποστάσεων προς και από το παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκωλ, καθώς και το 80% των πτήσεων μικρών αποστάσεων προς και από το Ορλί.

Η Lufthansa ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι πρόκειται να ακυρώσει περισσότερες από 800 από τις συνολικά 1.600 προγραμματισμένες πτήσεις της σήμερα, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του μεγαλύτερου της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι από τα προβλήματα θα επηρεαστούν περίπου 90.000 επιβάτες.

Εκτός από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από την απεργία θα επηρεαστούν και τα αεροδρόμια του Μονάχου, της Κολωνίας και της Βρέμης.

Στο Μόναχο, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, οι μισές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ή καθυστερήσει, σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς πολλών γερμανικών κρατιδίων.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εργοδότες με αυτές τις μαζικές απεργίες», δήλωσε ο Φρανκ Μπσίρσκε, επικεφαλής του Verdi του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Γερμανίας. «Ελπίζουμε να υποβάλουν μια πρόταση που να αξίζει να συζητηθεί στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια καλή λύση».

Ο Μπσίρσκε πρόσθεσε ότι το συνδικάτο θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, αν οι εργοδότες δεν παρουσιάσουν κάποια πρόταση την επόμενη εβδομάδα. Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου.

Το Verdi έχει ζητήσει αύξηση 6% στους μισθούς 2,3 των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα τους οποίους εκπροσωπεί σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο. Όμως τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και οι περιφερειακές έχουν απορρίψει την πρόταση, απαντώντας ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση θα τους ωθήσει να αναθέσουν έργα σε ιδιώτες.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 05:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να τερματιστούν στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: tovima.gr