Αντισυνταγματική η ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ, λέει το ΣτΕ

Τριγμούς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές κομβικές διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», κατά την διάσκεψη της Ολομέλειας την προηγούμενη Παρασκευή, οι σύμβουλοι, με  ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά, οι σύμβουλοι έκαναν έκαναν δεκτή την προσφυγή εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασολούμενων επιστημόνων κρίνοντας αντισυνταγματική:

την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
Βεβαίως, μένει να δημοσιοποιηθεί και επίσημα η εν λόγω απόφαση ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα ασφάλισης των παραπάνω κατηγοριών επαγγελματιών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν επαναφορά- για κάποι του παλαιότερου συστήματος των προκαθορισμένων εισφορών.

Πηγή: ypaithros.gr