Τοποθέτηση Κων/νου Τύμπα στον ετήσιο απολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Αναλυτικά τα όσα αναφέρθηκαν στην σχετική τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Περ. συμβουλίου  Κων/νου Τύμπα στον ετήσιο απολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας

“Ο δημόσιος απολογισμός είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και πράξη ευθύνης. Εδώ ακούγεται η φωνή της συμπολίτευσης, η οποία κυρίως αναφέρεται στα πεπραγμένα του έτους που πέρασε αλλά και η φωνή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουν την κριτική, θα ελέγξουν, θα προτείνουν. Φυσικά αυτό γίνεται σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας.

1.Επιτρέψτε μου όμως κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι να επισημάνω ότι δεν αρκεί η – ας το πούμε – ΄΄λογοδοσία΄΄ αυτή που πρωτίστως αφορά στους πολίτες του τόπου μας, να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο. Δε δικαιολογείται η αποξένωση των τοπικών κοινωνιών και κανενός πολίτη από την άμεση επαφή με την εκάστοτε Περιφερειακή Αρχή.

Αναφέρατε προεκλογικά ότι έχετε τη θέληση να αποδίδετε ΄΄λογαριασμό΄΄ στους πολίτες και να λογοδοτείτε μόνο σε αυτούς και ότι είστε στο πλευρό του κάθε πολίτη και της κάθε οικογένειας. Ασχέτως με το εάν κάποιοι πολλοί ή λίγοι δεν έχει σημασία μπορούν να έρθουν σε επαφή με εσάς τον ίδιο ή με τα στελέχη σας ή με όλους εμάς τους περιφερειακούς συμβούλους…ΡΩΤΑΩ: Πόσο δύσκολο θα ήταν σε τακτά χρονικά διαστήματα να έρχεσθε σε επαφή με τους συμπατριώτες μας επισκεπτόμενος εσείς ο ίδιος κ. Περιφερειάρχη ή κλιμάκια σας τους συμπατριώτες μας στον τόπο τους (σε επίπεδο δήμων) ώστε να ακούτε από την πηγή τους τα προβλήματα που είναι και η πιο αυθεντική έκφραση επικοινωνίας και μιας πράγματι διευρυμένης συμμετοχής αυτών στο γίγνεσθαι της Περιφέρειας; Σε κάθε περίπτωση το καταθέτω και ως ΠΡΟΤΑΣΗ από δω και στο εξής.

2. Κ. Περιφερειάρχη, έχω λίγο μπερδευτεί με τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες των έργων. Εντάξει, τον αριθμό ή τους αριθμούς των έργων που αναφέρετε με επίταση πολύ συχνά δε μπορώ να τον ελέγξω. Και καλόν είναι να γίνονται έργα. Αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά έχει τύχει πολλές φορές να διαβάζω δελτία τύπου τα οποία αναφέρονται για παράδειγμα σε έργα, ο δε τρόπος που διαφημίζονται είναι επαναλαμβανόμενος, ενώ πρόκειται για τα ίδια. Μια φορά όταν το συλλαμβάνουμε ως ιδέα ή μας το προτείνουν, μία ακόμη σε μια συνέντευξη τύπου, ακόμη μια στη μελέτη, κι άλλη μια στη δημοπράτηση και μια στη συμβασιοποίηση και 5-6 φορές στην επιθεώρηση (καλή η επιθεώρηση δε λέω) και πόσες ακόμη σε κάθε στάδιο της εκτέλεσης…και στο τέλος νομίζω ότι το αυτό έργο είναι μαζί καμιά δεκαριά. Εντάξει καλό είναι να επικοινωνούμε τα έργα αλλά παν μέτρον άριστον, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Επίσης επί 2 συνεχόμενες θητείες ,8 ολόκληρα χρόνια ήδη δεν ενεργοποιήσατε το θεσμό του περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης. Με διάφορα τεχνικά και γραφειοκρατικά προσκόματα αποτρέψατε τη λειτουργία ενός οργάνου εσωτερικής και επιτόπιας καταπολέμησης της κακοδιοίκησης και ταυτόχρονα διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών και περιφερειακής διοίκησης. Απενεργοποιήσατε έτσι ένα θεσμό που θα διευκόλυνε την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και τον έλεγχο του τρόπου που διοικείτε. Οι σημαντικές αδειοδοτικές ελεγκτικές και αναπτυξιακές αρμοδιότητες της περιφέρειας θεμελιώνουν την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός τέτοιου οργάνου το οποίο θα διαθέτει το κύρος και την ανεξαρτησία που απαιτούνται. Αλλά αυτές είναι έννοιες ξένες για σας όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Όσο για την επαρχιακή οδό Λάρισας-Φαρσάλων να σας θυμίσω πως έφερα το θέμα αυτό στο περιφερειακό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2014. Όπως έχω τονίσει πολλές φορές ο δρόμος δεν αντέχει άλλο από τις διελεύσεις των φορτηγών λόγω διοδίων. Μόνος σας κύριε περιφερειάρχη ομολογήσατε και παραδεχτήκατε ότι οι μελέτες έχουν καθυστερήσει για την νέα χάραξη του δρόμου. Τι κάνατε προς αυτήν την κατεύθυνση; Πιέσατε τα αρμόδια υπουργεία; Και αν ναι, τι απάντηση πήρατε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

3.Και ως εκλεγμένος σύμβουλος της περιοχής των Φαρσάλων, επιτρέψτε μου και πάλι να παρατηρήσω τα εξής τοπικού καθαρά επιπέδου. Στη σημερινή εισήγησή σας και στις σελίδες, 8 που αφορά στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και στη σελίδα 9 που αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2019, όπου ιεραρχείται κατά προτεραιότητα το τεχνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να υπήρχε πρόνοια για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της ύδρευσης των Φαρσάλων, με το οποίο κανείς δεν έχει καταπιαστεί μέχρι τώρα. Έχετέ το υπόψιν.

Στη σελίδα 12 και παρακάτω που γίνεται αναφορά στις Προγραμματικές Συμβάσεις των ετών 2011-2017 ύψους 189.817.636 ευρώ και αφορά στο σύνολο 77 συμβάσεις, μία μόνον είδα να αφορά τα Φάρσαλα ( υπ’ αριθμόν 76 ) και αυτή αφορά στη ΄΄Στερέωση και Αποκατάσταση του Πύργου Καραμίχου΄΄, όπου και προσφέρθηκε και παρασχέθηκε τεχνική βοήθεια. Ούτε ευρώ δηλαδή από τα 190 περίπου εκατομμύρια.

Στη σελίδα 26 της εισηγήσεως, όπου γίνεται αναφορά στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας ( 2014-2020 ) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σχετικά με τις ΄΄Επενδύσεις στην Ανάπτυξη και Απασχόληση΄΄ και το οποίο πρόγραμμα αναθεωρήθηκε το Δεκέμβριο του 2017, ύψους 423.757.117 ευρώ εκ των οποίων το 80% αφορά στην κοινοτική συνδρομή,  και του οποίου οι δράσεις αναλύονται στις σελ. 27 και 28, 67 πράξεις-δράσεις 78 εκατομμυρίων ευρώ, αναφορικά με τα Φάρσαλα παρατηρώ μία επιχορήγηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και μία του Κέντρου Κοινότητας ύψους 350.000 ευρώ. Αναλογικά δηλαδή στα Φάρσαλα μέχρι τώρα σε επίπεδο Θεσσαλίας αντιστοιχεί λιγότερο από 2%. Ελπίζω στη συνέχεια να ενταχθούν πράξεις που θα υπηρετούν την ισόρροπη ανάπτυξη και δε θα αδικούν κάποιες περιοχές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μοιράστηκα μαζί σας κάποιους προβληματισμούς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας κ. Πρόεδρε κ. Περιφερειάρχη αγαπητοί συνάδελφοι όλων των σχηματισμών, για τη συνεργασία μας μέχρι τώρα, καθώς και όλο το προσωπικό της Περιφέρειας. Πάντα υπάρχουν περιθώρια για διορθώσεις σφαλμάτων αποδοτικότερη, πιο διεκδικητική και πιο γόνιμη περιφερειακή πολιτική. Εργαζόμαστε όλοι για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο και τους συμπολίτες μας.

Είμαστε εδώ για να το αποδείξουμε και μέσα από άλλα μετερίζια.”

Σας ευχαριστώ