Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας – 3ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων – Έκθεση Κάστρου Καλλιθέας

Οι μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων επισκέφθηκαν, την Τρίτη 27 Μαρτίου και την Πέμπτη 29 Μαρτίου, την Αρχαιολογική Έκθεση «Κάστρο Καλλιθέας, Ματιές σε μια αρχαία πόλη», που φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Δήμου Φαρσάλων Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας και οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν εκεί από την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου και μέλος της επιστημονικής ομάδας που οργάνωσε την έκθεση, Βάσω Νούλα.

Η έκθεση, προϊόν της αγαστής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Πανεπιστημίου Alberta Καναδά και του Δήμου Φαρσάλων, αποτυπώνει τη μεθοδική και παραγωγική εργασία των αρχαιολόγων, από το 2004 έως το 2017, στο δύσκολο, από την άποψη των συνθηκών, πεδίο του Κάστρου Καλλιθέας και σε αυτή περιλαμβάνονται ευρήματα των ανασκαφών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ανάμεσά τους αγγεία, υφαντικά βάρη, λυχνάρια, ειδώλια, νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Τα πιο αξιόλογα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα του Κτιρίου 10, μίας ιδιωτικής οικίας ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους, που έδωσε πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της πόλης. Συνοδεύονται από φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα, βίντεο και μακέτες των σημαντικών κτηρίων, τα οποία βοηθούν στην εκτίμηση της εικόνας της αρχαίας πόλης. Επιπλέον, εκτίθεται και ένας πειραματικός όρθιος αργαλειός, ο οποίος κατασκευάστηκε και στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αρχαία υφαντικά βάρη που βρέθηκαν στην Οικία 10, για να υφανθεί ένα κομμάτι υφάσματος.

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού είχαν την ευκαιρία, επίσης, να δουν εν τάχει και ευρήματα της περιοχής Φαρσάλων που εκτίθενται στη Μόνιμη Έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Πηγή: farsala.gr