Φάρσαλα: Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες του 1943

Τελέστηκαν χθες, οι δυο εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Δήμου Φαρσάλων για τους εκτελεσθέντες του 1943 αρχικά στα Δενδράκια Φαρσάλων και στη συνέχεια στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων, παρουσία συγγενών των εκτελεσθέντων,  έπειτα από 75 χρόνια, από την μέρα που 40 πατριώτες έχασαν την ζωή τους στις 30 Μαρτίου 1943, από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής σε αντίποινα για την κατάληψη της πόλης των Φαρσάλων στις 28 Μαρτίου 1943 από ανταρτικές ομάδες και τη σύλληψη της ιταλικής φρουράς.

Τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση αρχικά στον οικισμό Δενδράκια Φαρσάλων, στο Ηρώο των Πεσόντων, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκ Βουναίνοις. Ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Κυριαζής έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος Εφέδρων αξιωματικών ν. Λάρισας κ. Θωμάς Αγγελακόπουλος, ανέφερε το ιστορικό της εποχής, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, από τον  αντιπρόεδρο Εφέδρων αξιωματικών ν. Λάρισας κ.Θωμά Αγγελακόπουλο τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βαμβακούς κ. Ξυνογαλά και από εκπρόσωπο των κατοίκων.

Λίγη ώρα αργότερα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναλήψεως του Σωτήρος μπροστά στο μνημείο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν πέρυσι αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Βάγια Παύλου, η οποία ανέφερε οτι: “πριν από ένα χρόνο δημιουργήθηκε τούτο το μνημείο ώστε να υπενθυμίζει σε όλους εμάς τον ανιδιοτελή αγώνα των πεσόντων προς το δύσβατο δρόμο της λευτεριάς. Kάθε χρόνο την ημέρα αυτή θα δηλώνουμε παρών για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής. Δεν αποτελεί υποχρέωση αλλά ανάγκη κατάθεσης ευγνωμοσύνης. Tέτοιες ημέρες σαν τη σημερινή κατακτούν ξεχωριστή θέση στην ψυχή μας διότι στις δύσκολες  στιγμές που ενδεχομένως θα έρθουν, αυτές σαν φανοστάτες θα μας καθοδηγήσουν. Mε ιδιαίτερη χαρά και τιμή λοιπόν σας καλωσορίζω στην 75η επέτειο του εν λόγω γεγονότος.”

Χαιρετισμό απηύθυναν ο  δήμαρχος Φαρσάλων κ Άρης Καραχάλιος,  ο Θωμάς Αγγελακόπουλος, και ο κ. Δημ. Αθανασίου όπου αναφέρθηκαν στο ιστορικό και στα γεγονότα της εποχής και στη μάχη των Φαρσάλων στις 28 Μαρτίου 1943 και στα αντίποινα των Ιταλών στις 30 Μαρτίου 1943.

Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Καραχάλιο  την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ Βάια Παύλου τον Θωμά Αγγελακόπουλου και το Δημήτρη Αθανασίου δωρητή του μνημείου που στεγάζεται εντός του προαυλίου χώρου του Ιερού ναού.

Στις εκδηλώσεις επίσης παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Δημήτρης Μπαμπανίκας, η πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλους κ. Νίκος Γκατζόγιας καθώς και συγγενείς και κάτοικοι των δυο περιοχών.

7