Κυβέρνηση: Να ξεκαθαρίσει η Άγκυρα γιατί κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί

Την ικανοποίηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επεσήμανε ότι ήταν σαφής η ομόθυμη στάση της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επεσήμανε πως η κυβέρνηση ζητεί από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα, για ποιον λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Κάλεσε επίσης από την Άγκυρα να ξεκαθαρίσει «για ποιον λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιον λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργείας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας».

Ξεκαθάρισε, αδειάζοντας άλή μια φορά τον Κώστα Κατσίκη ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα.

Επίθεση στον Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επεσήμανε πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται την εθνική γραμμή που αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία, και σε αυτό το πλαίσιο αναζητεί την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μνημείο ανευθυνότητας» και «προσπάθεια υπεκφυγής» από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη Μητσοτάκη, με αφορμή την άρνησή του να δεχθεί την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, επεσήμανε πως η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας είναι αναγκαία για να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ σημείωσε ότι «παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών».

Για τις επενδύσεις και το ποδοσφαιρικό Grexit

Ο Κυβ. Εκπρόσωπος έκανε λόγο για μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, που συμβάλλουν στην δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από χρόνια ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας, λέγοντας ότι “η προσπάθεια συνεχίζει να καρποφορεί παρά το γενικευμένο σαμποτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία, δεν ξεχνάμε, ότι συνέδεσε τη θητεία της ως κυβέρνηση με την οικονομική καθήλωση της χώρας και στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων”.

Σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι “η πρόθεση μας είναι οι νόμοι να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι, διότι μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ένα σχέδιο συνολικής εξυγίανσης που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο του Grexit – της αποβολής δηλαδή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα συνεχίσει να υπάρχει στον ορίζοντα, όσο δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων και αρχών, οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ. Και αυτοί ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να είναι υπόλογοι για τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους απέναντι στον φίλαθλο κόσμο της χώρας”, ενώ αναφέρθηκε με δηκτικά σχόλια στα επεισόδια στον Πειραιά πριν την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την οποία μαίνεται έντονη κόντρα Κυβέρνησης – Ολυμπιακού,

Πηγή: ant1news.gr