Ημερίδα με θέμα «Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό για Μηχανικούς»

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα «Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό για Μηχανικούς στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα» που οργάνωσε το ΤΕΕ / Π.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, την Πέμπτη 29.03.2018, με στόχο την ενημέρωση των μελών του.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο πρόεδρος, Νίκος Παπαγεωργίου επισήμανε πως λαμβανομένων υπόψη των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων του επαγγέλματος του μηχανικού, ως προς τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών και κατανοώντας την οικονομική κατάσταση της εποχής, παρουσιάζεται από το ΤΕΕ η λύση του Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, ως μια σημαντική πρόταση την οποία πρέπει να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν κατάλληλα όλοι οι μηχανικοί, κάθε ειδικότητας και κάθε τομέα δραστηριοποίησης.

Ο όρος “Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα” (Open Source Software) αναφέρεται σε προγράμματα υπολογιστών που ο κώδικάς τους είναι διαθέσιμος στους χρήστες και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το λογισμικό χωρίς κόστος κτήσης και χρήσης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα εμπορικά πακέτα. Δεν αποτελεί απλά ένα μοντέλο ανάπτυξης και διανομής λογισμικού, αλλά μια γενικότερη φιλοσοφία. Ενδεικτικά αναφέροντας υπάρχουν στην κατηγορία αυτή λειτουργικά συστήματα, πακέτα εφαρμογών γραφείου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επεξεργαστές κειμένου, εικόνων, συμπίεσης αρχείων, στατιστικής ανάλυσης, ανάλυσης γεωγραφικών δεδομένων, σχεδίασης.