Ρύθμιση – «ανάσα» για 82.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ

Στη ρύθμιση – «ανάσα» που αφορά 82.000 περίπου δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας Μ. Μουζάλας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο της Λάρισας.

Με τη ρύθμιση αυτή, όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας μπαίνει οριστικά τέλος στην ομηρία δεκάδων χιλιάδων οικογενειών και ξεκαθαρίζει ένα τοπίο που αποτέλεσε πεδίο ψηφοθηρίας για ολόκληρες δεκαετίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 82.000 δανειολήπτες το 70% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μόνο οι τόκοι υπερημερίας έχουν ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ, διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι η λήψη μέτρων ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη αφού το χρονικό διάστημα 2016 – 2017 ενώ εισπράχθηκαν 54 εκ. από δόσεις δανείων του ΟΕΚ, δημιουργήθηκαν στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα καινούργιες οφειλές 48 εκ. ευρώ.
Οσον αφορά ειδικότερα τη ρύθμιση όπως εξήγησε ο κ. Μουζάλας για οφειλές μέχρι και 6.000 ευρώ διαγράφεται το δάνειο. Επιπροσθέτως όποιος έχει καλύψει το 60% του κεφαλαίου, διαγράφεται το δάνειό του. Με τις ρυθμίσεις αυτές υπολογίζεται από τις 82.000 δανειολήπτες θα διαγραφεί το δάνειο στις 47.000.

Το παιχνίδι πολιτικής εκμετάλευσης των δανειοληπτών του ΟΕΚ, τα προηγούμενα χρόνια καταμαρτυράται και από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού όπως υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας τις χρονιές των εκλογών τα δάνεια αυξάνοντας. Ετσι το 2004 τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 153% σε σχέση με το 2003 και το 2007 κατά 573% σε σχέση με το 2006. Από το 2004 μέχρι και το 2012 χορηγήθηκε το 60% του δανειακού κεφαλαίου από τον ΟΕΚ.
Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους δικαιούχους – δανειολήπτες του ΟΕΚ απευθύνονται συνολικά και ανακουφίζουν 120.000 οικογένειες, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας. Στις ρυθμίσεις προβλέπονται ειδικά μέτρα για ανέργους, που δικαιούνται να εξαιρεθούν από 6 μήνες μέχρι 3 χρόνια, υπάρχει οριζόντια μείωση κατά 15% του κεφαλαίου, και για τις ευάλωτες ομάδες πρόσθετη έκπτωση 10% αλλά και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 χρόνια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με την τακτοποίηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον πρώην ΟΕΚ, μεταξύ των οποίων και η νομιμοποίηση των οικισμών, που θα στοιχίσει 1 εκ. ευρώ, όπως εξήγησε ο κ. Μουζάλας, θα ανοίξει ένας κύκλος διαλόγου, ώστε μέσα στο τρέχον έτος να αναληφθούν δράσεις που θα δίνουν το δικαίωμα σε εργαζομένους που έχουν πληρώσει εισφορές να αξιοποιήσουν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις του υπουργείου κονδύλια προς όφελος τους.

Πηγή: ert.gr