Ερντογάν: οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν είναι υπεράνω του νόμου

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Βάρνα και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, τόνισε ότι είπε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που του έθεσαν το θέμα, ότι πρέπει να περιμένουν την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι Ευρωπαίοι αξιωματουχοι φέρονται να του είπαν, «μα εσείς είστε μεγάλος πρόεδρος, διασφαλίστε ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς» κι εκείνος τους απάντησε «εγώ δεν είμαι υπεράνω του νόμου. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου».

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στη Βάρνα συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα. «Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθησαν, επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα άπτεται της δικαιοσύνης, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν τόσο το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία.

στρατιωτικοί – Μητρετώδης – Κούκλατζης – κράτηση – φυλακές

Εμείς βέβαια δεν συνδέουμε αυτά τα δύο θέματα. Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα για αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν, ενώ είπε ακόμη πως η Ε.Ε. δεν συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα.

Όπως επανέλαβε, οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθεί εκεί. «Και εκείνοι που βρίσκονται στο βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στο νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνεργάτες. Αλλά το πρόβλημα του ε/κ τομέα είναι άλλο. Ο ε/κ τομέας λέει “εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση”. Εμείς λέμε “ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν”. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ε.Ε. συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.