Με επιτυχία το 1ο Thessaly Wine Festival στην Λάρισα – (pic)

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ ) Θεσσαλίας διοργάνωσε το: 1ο Thessaly Wine Festival το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 στο Ξενοδοχείο Divani Palace στην Λάρισα.

Το Φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Οινοποιών και του Δικτύου Οινοποιών Θεσσαλίας. Συνδιοργανωτές είναι τα Επιμελητήρια Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

Στη εναρκτήρια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο χώρο του φεστιβάλ παραβρέθηκαν και απήθυναν χαιρετισμούς ο Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Γρηγόριος Βλαχάκης, Πρόεδρος ΕΣΥΝΕ Θεσσαλίας, ο Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας.

Στόχος του Thessaly Wine Festival είναι η ανάδειξη, για πρώτη φορά, των Θεσσαλικών ποικιλιών οίνου και των Θεσσαλικών προϊόντων, τη δημιουργία ξεχωριστού brand με το όνομα “Thessaly Wines”, καθώς και τη συστράτευση όλων των τοπικών οινοπαραγωγών σε μια Ένωση Οινοπαραγωγών Θεσσαλίας. Απευθύνεται σε οινοπαραγωγούς, οινόφιλους, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του οινικού Κλάδου. Παραγωγοί από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας θα δώσουν το παρόν και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους καθώς και να συζητήσουμε και να ανακαλύψουμε τον πλούτο της Αμπελουργικής Θεσσαλίας. Στο χώρο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως master classes και τεστ Οινογνωσίας.

Χαιρετισμό στη  εκδήλωση πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές κ. Μπαργιώτας και Κέλλας, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο κ. Θάνος Καραθάνος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Νταής ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θεοδ. Σδρούλιας.

Παραγωγοί από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας έδωσαν την δυνατότητα στο οινόφιλο κοινό να γνωρίσει και να δοκιμάσει τα κρασιά τους.

Συμμετέχοντες Οινοποιοί

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αμπελοοινικού Τομέα Καρδίτσας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΣ»
Winery Monsieur Nicolas
Αμπελουργική Οινοποιητική Φίλια Γη
Οινοποιία Αλατά
Οινοποιία και Φυτώριο Ντούγκος
Κτήμα Ζαφειράκη
Οινοποιία ΑρλεκΟίνων Χώρα
Κτήμα Δ. Μίγας
Οινοποιία Αθανάσιος Μηνάς
Οινοποιία Ελασσόνας
Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου
Οινοποιείο Οικογ. Παπαθανασίου
Αγρόκτημα Τζανακούλη
Tsantali Vinyards & Wineries
Οινοποιείο Νικολούλη
Οινοποιία – Βασδαβάνου
Οινοποιία Χρυσοχόου
Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»
Κτήμα Μηλέα
Οινοποιείο Κουτσογιωργάκης
Οινοποιείο Μυλωνά
Κτήμα Τιμπλαλέξη
Κτήμα Λιάκου
Οινοποιία Τσιλιλής
Οινοποιείο Μετέωρο (Τσίνας)
Κελάρι Περγαντή
Στο χώρο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εξειδικευμένα workshops, συνδυασμός κρασιών με τοπικά προϊόντα (τυριά και αλλαντικά).

Το πρόγραμμα των workshops:
Workshop 1: 12:00-12:30
«Εξερευνώντας τους θησαυρούς της θεσσαλικής γης: ποικιλίες και αμπελοτόπια στον πιο άγνωστο και ανερχόμενο ελληνικό αμπελώνα – Οινογευστική δοκιμή κρασιών από χαρακτηριστικές ποικιλίες της Θεσσαλίας»
Θάνος Καραθάνος
Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Ε.Συνεργάτης ΤΕΙ Θεσσαλίας
Workshop 2: 12:45-13:15
«Γαλλικές Ποικιλίες Σταφυλιών, στην Ελληνική Οινοποιία-Οινογευστική δοκιμή κρασιών από Γαλλικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία»
-Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής
Καθηγητής Δενδροκομίας, Δν/της του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκομικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ/Θεσσαλίας
-Αθηνά Παπαχατζή
Τελειόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Workshop 3: 13:30-14:30
Αναλυση των αντιοξειδωτικων στο κρασι με τη χρηση μιας καινοτομου συσκευης απο το τμημα Βιοχημειας-Βιοτεχνολογιας του ΠΘ
Κουρέτας Δημήτριος
Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας
Workshop 4: 14:45-15:15
“ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ”
Θοδωρής Σδρούλιας
Δημοσιογράφος
Workshop 5: 15:30-16:00
«Ο Αντίκτυπος της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Βιομηχανία της Θεσσαλικής Οινοποιίας»
Σπυρίδων Φράγκος
Υποψήφιος Διδάκτoρας, Μαθηματικός – Οικονομολόγος
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση για την έναρξη του φεστιβάλ