Κόκκαλης από Κιλελέρ: Συνεργασία με εθνική ομοψυχία για να χτιστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

Κάλεσμα στους αγρότες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να «εργαστούν όλοι μαζί, με εθνική ομοψυχία, ώστε να χτιστεί το παραγωγικό εκείνο μοντέλο που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της», απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις σημερινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων στο μνημείο του «Θεσσαλού Αγρότη» στο Κιλελέρ.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως το ζήτημα στον πυρήνα του για τον πρωτογενή τομέα, «είναι η ανάγκη ύπαρξης ενός διαρκούς διαύλου επικοινωνίας μεταξύ αγροτών και της εκάστοτε κυβέρνησης, που θα οδηγεί σε επιμέρους αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Κακά τα ψέματα λοιπόν, σε μία τόσο δυσμενή περίοδο που διάγουμε, οι λεονταρισμοί, η μικροπολιτική και οι προσωπικές στρατηγικές δεν ωφελούν κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα πεπραγμένα του υπουργείου, ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε με νόημα πως «δε λέω ότι τα λύσαμε όλα, αλλά ότι τηρουμένων των συνθηκών και της συγκυρίας, βρισκόμαστε σε μία διαρκή μάχη, ώστε καθημερινά να δίνουμε λύσεις σε μικρά και μεγάλα, που απασχολούν όλους εσάς.
Αυτό όπως προείπα όμως, απαιτεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και προπαντός συνεργασία. Το γραφείο μου ήταν και θα είναι πάντοτε ανοιχτό σε κάθε έναν από εσάς, άσχετα με την πολιτική σας αναφορά ή τα πιστεύω σας.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως το αποτέλεσμα μπορεί να το φέρει μόνον ο συνεργατισμός και όχι ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός, που δυστυχώς αποτέλεσε όλες αυτές τις δεκαετίες μεγάλη παθογένεια και στον αγροτικό χώρο.

Η ουσία λοιπόν σήμερα δεν είναι να έρθει εδώ ο υπουργός, να «δώσει» όπως λέμε στην καθομιλουμένη κάτι στους αγρότες και να φύγει με τη συνείδησή του ήσυχη.
Η ουσία είναι να καθίσουμε με ειλικρίνεια στο ίδιο τραπέζι, να δούμε ξεκάθαρα τις συνθήκες και μαζί να χαράξουμε το μέλλον για τον αγροτικό τομέα, γιατί ας μη γελιόμαστε: Χωρίς την αγροτιά δεν υπάρχει Ελλάδα, γιατί πολύ απλά χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει υγιής οικονομία».

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Πάνω στην προαναφερθείσα φιλοσοφία, συνέχισε ο κ. Κόκκαλης, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια σε δύο κατά κύριο λόγο, κατευθύνσεις:
«Η πρώτη να αντιμετωπίσουμε τη σωρεία των παθογενειών του παρελθόντος, δηλαδή να βάλουμε μία τάξη στο άναρχο καθεστώς που δημιούργησε το μεταπολιτευτικό πολιτικό μας πελατειακό σύστημα στη λογική των παροχών, χωρίς κανένα αναπτυξιακό αντίκρισμα. Σ’ αυτό δυστυχώς ήρθε να προστεθεί και η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε στον υπερθετικό βαθμό, όλες τις αδυναμίες του παραγωγικού μας μοντέλου ως χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Σ’ αυτή τη λογική πράξαμε και πράττουμε καθημερινά τα αυτονόητα:

Αναδιαμορφώνουμε τους φορείς που άπτονται του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας ένα κλίμα αξιοπιστίας του κράτους απέναντι στους αγρότες, ενώ παράλληλα με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις προς όφελος των αγροτών, διευθετούμε άπαξ και διά παντός όλες εκείνες τις οικονομικές εκκρεμότητες που κρατούν σε ύπνωση το γίγαντα της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Ειδικά στο θέμα των κόκκινων δανείων, νομίζω πως κερδίσαμε σημαντικές μάχες, που δίνουν τη δυνατότητα πλέον σε χιλιάδες αγρότες, να ανασυνταχθούν από τις στάχτες τους και να επιστρέψουν στην υγιή παραγωγή προς όφελος των οικογενειών τους, της κοινωνίας και του εθνικού πλούτου.
Από την άλλη, η δεύτερη κατεύθυνση, εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη από την πρώτη, είναι να προνοήσουμε για τη δημιουργία όλων εκείνων των εχεγγύων που θα διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας».

«ΤΙ ΑΓΡΟΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;»

Συνεχίζοντας την ομιλία του, το κυβερνητικό στέλεχος στάθηκε στο πλέον καίριο ερώτημα, αυτό του «ποιόν αγρότη θέλουμε στο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο; Θέλουμε τον αγρότη του καναπέ που θα εισπράττει επιδοτήσεις χωρίς να παράγει; Θέλουμε τον αγρότη που θα χρησιμοποιεί τον πρωτογενή τομέα ως εμβαλωματικό εισόδημα σε μία άλλη κύρια απασχόληση ή θέλουμε τον αγρότη ως έναν σύγχρονο επαγγελματία; Έναν επαγγελματία που θα αξιοποιεί στο έπακρο τη γνώση, την τεχνολογία και προπαντός το υγιές συνεταιρίζεσθαι μέσα από σύγχρονες ομάδες παραγωγών;

Νομίζω πως η απάντηση απορρέει αβίαστα από τα παραπάνω ερωτήματα. Και προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινούμαστε, δίνοντας κίνητρα σε όσους πραγματικά θέλουν να παράξουν και να δημιουργήσουν συνθήκες ουσιαστικής και όχι επίπλαστης ανάπτυξης στον τόπο τους. Σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση διαπραγματευόμαστε και με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε η Νέα Κοινή Αγροτική πολιτική να δώσει τα κίνητρα που πρέπει».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε επίσης απ’ όλες τις πλευρές «να κάνουν την αυτοκριτική τους», να «θυμηθούν την εποχή που ο εορτασμός του Κιλελέρ θύμιζε σε όγκο την ιστορική εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και να αναρωτηθούν γιατί σήμερα εδώ, κάτω από τη βαριά σκιά του «Θεσσαλού Αγρότη» του Μίμη Γεντέκου, οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι εκπρόσωποι φορέων είναι περισσότεροι από τους αγρότες».

Και έκλεισε την ομιλία του με την παρότρυνση «να εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί, με εθνική ομοψυχία, ώστε να χτίσουμε το παραγωγικό εκείνο μοντέλο που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της».