Τσακαλώτος: έχουμε προγραμματίσει μειώσεις φόρων 3,5 δισ. ευρώ

Τις προτάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θα παρουσιάσει το βράδυ της Παρασκευής στη Λάρισα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «μια ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει και την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα που πληρώσανε πολύ ακριβά το τίμημα της ύφεσης τελευταία χρόνια στη χώρα μας»

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «θέλει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια χωρίς να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που επικράτησε για σαράντα χρόνια».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «η Ελλάδα γενικά φορολογείται κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε» και ότι πρέπει να διορθωθεί το γεγονός της υπερφορολόγησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Ταυτοχρόνως, προανήγγειλε πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει στο μεσοπρόθεσμο 3,5 δισ. μείωση φόρων που θα αφορά στοχευμένα τους απασχολούμενους αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα.

«Η μείωση των φόρων δεν απαντάει σε όλα τα προβλήματα»

«Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα πάντως είναι το πόσοι πληρώνουν φόρους. Και όσο διευρύνεται η φορολογική βάση και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή θα έχουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Δεν συμφωνούμε με την Ν.Δ ότι η μείωση των φόρων απαντάει σε όλα τα προβλήματα, διότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνο φορολογούμενοι, αλλά είναι άνθρωποι που χρειάζονται τα νοσοκομεία τους, θέλουν να έχουν δρόμους, είναι επιχειρηματίες που θέλουν επενδυτικά προγράμματα. ‘Αρα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία πως αντιμετωπίζεις αυτά τα πράγματα. Κάποιες μειώσεις των φόρων είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι πανάκεια για τη αντιμετώπιση οποιασδήποτε αρρώστιας».

Παράλληλα διέψευσε τη φημολογία ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του αφορολόγητου. Όπως εξήγησε «αυτό που ισχύει είναι ότι ίσχυε τον Ιούνιο του 2017 και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στο Εurogroup για αυτό το θέμα».

Η κατάσταση στην αγορά

Όσο αφορά την κατάσταση στην αγορά ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι όταν σε μια χώρα οι άνθρωποι χάνουν το 25% του εισοδήματος τους είναι προφανές πως υπάρχουν προβλήματα. Τόνισε πάντως πως «τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση καλυτέρευσης της κατάστασης» το τελευταίο διάστημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και παραπλανητικά στοιχεία.

«Ένα μεγάλο ποσοστό χρωστάει κάτω από 10 ευρώ, ενώ 73 ΑΦΜ χρωστάνε πάνω από 30 δις ευρώ. Άρα ισχύει πως ένας κόσμος χρωστάει και δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι παραπλανητικό να λέει κάποιος πως οι Έλληνες χρωστάνε 100 δις» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Το ελληνικό χρέος

Σχετικά με το χρέος της χώρας ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «η συζήτηση συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς», υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την απόφαση του Ιουνίου το 2017 όπου ορίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μιλώντας για το σχέδιο ανάπτυξης που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ο κ. Τσακαλώτος είπε πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε πολιτική διαβούλευση. «Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο και θα απευθύνεται στα κράτη μέλη, στις αγορές, στους θεσμούς, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Δεν θέλουμε ένα πρόγραμμα που θα εκπλήξουμε τους ανθρώπους, αλλά θέλουμε όλοι να ξέρουν τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε.

Σχετικά με την συζήτηση περί “καθαρής εξόδου” από το μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών είπε πως όλες οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια βρίσκονται σε μια κατάσταση παρακολούθησης, σημειώνοντας βέβαια πως υπάρχει διαφωνία με τον κ. Στουρνάρα για το αν χρειάζεται η χώρα προληπτική γραμμή πίστωσης: «Εξάλλου η απόφαση του Eurogroup του 2017 μιλάει για χτίσιμο αποθεματικών που μπορούν να μας δώσουν προστασία. Και αυτό το μαξιλάρι θα δώσει στις αγορές την αυτοπεποίθηση ότι και κάτι να μην πάει καλά στην παγκόσμια οικονομία, αυτό δεν θα επηρεάσει την δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει»,

Πλειστηριασμοί

Τέλος για την υπόθεση των πλειστηριασμών των ακινήτων ξεκαθάρισε πως ισχύει ο νόμος Κατσέλη και Σταθάκη, σημειώνοντας πως ο νόμος καλύπτει ακόμα και τους ανθρώπους με ένα σπίτι έως 230.000 ευρώ και με εισόδημα 30.000 ευρώ.

«Από εκεί και πέρα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρξει κίνημα για να προστατευτούν τα σπίτια των πολύ πλούσιων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε κοινωνικά ευαίσθητο. Θα το κοιτάξουμε όμως να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα με ορισμένους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε ειδικές περιπτώσεις», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ant1news.gr