ΕΟΑΣΝΛ: Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα

Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, των αποφάσεων στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο γάλα και το κρέας.

Η άγρια φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ παίρνουν από τις τσέπες τους πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος τους.

Οι τιμή πώλησης γάλατος και κρέατος καταγράφουν συνεχόμενη μείωση ενώ το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο με τις τιμές στις ζωοτροφές, την υπέρογκη τιμή του ρεύματος, τον κτηνίατρο εκτροφής, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις και τα εμβόλια που βαραίνουν αποκλειστικά την τσέπη του κτηνοτρόφου.

Με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής μια χούφτα μεγαλοβιομήχανοι στο χώρο του γάλατος καθορίζουν τις χαμηλές τιμές στο προϊόν μειώνοντας συνεχώς το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Ακριβώς αυτή είναι η περίφημη οικονομία της αγοράς, ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, ότι «η αγορά καθορίζει τις τιμές» που ακούνε οι κτηνοτρόφοι από την κυβέρνηση. Είναι η ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να αγοράζουν πάμφθηνά από τον κτηνοτρόφο και να πουλάνε πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση το γάλα και το κρέας.

Να επισημανθεί ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στην αθρόα εισαγωγή γάλατος κυρίως από χώρες της Ε.Ε καθώς  η συνθήκη του Μάαστριχτ επιτρέπει την ελεύθερη εισαγωγή εμπορευμάτων και προϊόντων από τις χώρες της Ε.Ε, και σε καμιά περίπτωση δεν τηρείται το ισοζύγιο εισαγωγής του γάλατος.

Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η τιμή στο κρέας και σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να το διαθέσουν και να πουλήσουν. Και στο κρέας γίνονται αθρόες εισαγωγές κυρίως από χώρες της Ε.Ε και «ελληνοποιήσεις» χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.

Η δημιουργία διεπαγγελματικής στο γάλα που διαφημίζεται ως επιτυχία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει τα ζητήματα ελέγχου και ποιοτικών χαρακτηριστικών στον γάλα, της τιμής αλλά και της έγκαιρης πληρωμής χωρίς «φέσια» στους κτηνοτρόφους. Βάζουν στην διεπαγγελματική κυριολεκτικά τον λύκο (μεγάλες βιομηχανίες) να φυλάει το πρόβατο (κτηνοτρόφοι που θα ξεκληριστούν αλλά και μικροί τυροκόμοι που θα καταστραφούν από τον ανταγωνισμό).  Καμιά διεπαγγελματική οργάνωση σε κανένα προϊόν από όσα λειτουργούν δεν έλυσε αυτά τα ζητήματα.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες όμως και σε συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων ΠΕΚ-ΣΕΚ, άλλες Ομοσπονδίες, που βάζουν πλάτη να περάσουν όλες αυτές οι πολιτικές, και πάνω από όλα δεν κάνουν καμιά προσπάθεια για ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποίηση των κτηνοτρόφων. Είτε είναι άφαντες, είτε στηρίζουν «με τα μπούνια» αυτές τις πολιτικές ως δήθεν λύση όπως κάνουν με την διεπαγγελματική.

Η ΕΟΑΣΝΛ και η Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Νομού Λάρισας το επόμενο διάστημα οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά του Νομού, να συναντηθεί, να συζητήσει, να ακούσει τους κτηνοτρόφους και να καταλήξουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας:

  • Καμιά μείωση της τιμής του γάλα και κρέατος.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής  και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουμε τα κοπάδια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όσοι λένε για κτηνοτροφικό ΕΛΓΑ κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους. Και κτηνοτροφικό τμήμα του ΕΛΓΑ να υπάρξει αν δεν αλλάξει ο κανονισμός πάλι δεν θα αποζημιώνονται οι απώλειες και κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα θα αυξάνουν.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ζώα και την παραγωγή για τον καταρροικό πυρετό.
  • Να μην ισχύσει φέτος το ΑΤΑΚ σε χωράφια.

ΕΟΑΣΝΛ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ