Το Δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης

Κατά την έναρξη του Δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων η κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου ενημέρωσε το σώμα για την πρόσφατη εκπροσώπηση του Δήμου Φαρσάλων στην σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Δανία. Στην σύνοδο συμμετείχε και η Βάια Παύλου/ Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων.

Αρχικά ο Δήμαρχος κάλεσε στα έδρανα τον αντιπρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Τύμπας, ο οποίος βρισκόταν στο κοινό. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου ο οποίος αναφέρθηκε στο αν θα πρέπει να διαβαστεί η ανεξαρτητοποίηση του κ. Πουλαράκη. Ο κ. Πουλαράκης απάντησε ότι όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων είναι ενήμεροι και ότι δεν χρειάζεται, επίσης ζήτησε την αντικατάσταση του από όλες τις επιτροπές που  συμμετείχε (ΔΕΥΑΦ, ΦΟΣΔΑ, ΔΗΚΕΦΑ), κλείνοντας ευχήθηκε και εκείνος  με την σειρά του καλή επιτυχία στον νέο αντιδήμαρχο Απ. Κυριαζή.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από το σώμα. Ο κ. Τασόκας ζήτησε μία ενημέρωση όσο αφορά το κλειστό γυμναστήριο του δεύτερου λυκείου, καθώς επίσης και για το αν θα πρέπει να απενεργοποιηθούν τα φανάρια στη Θέτιδος, ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία έως ότου τελειώσουν τα έργα.

Ο κ. Γκατζόγιας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Υπέρειας Φαρσάλων, καθώς τρεις μέρες τώρα 10 σπίτια έχουν νερό στα οικόπεδα τους, από πλημμυρικά φαινόμενα και αν υπάρχει κάποια ενημέρωση που κάποια αρμόδια υπηρεσία. Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε την εκδήλωση της καθαράς Δευτέρας στο Χτούρι και για ποιο λόγο αναβάλλεται για μια ακόμη χρονιά η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η κ. Χατζηπλή αναφέρθηκε στο θέμα οδικού αποκλεισμού του επιβατικού κοινού (από τα ΚΤΕΛ) για Αθήνα πέραν της σιδηροδρομική γραμμής, έπειτα από την έλευση του Ε65, ανέφερε ότι τα λεωφορεία πλέον δεν κάνουν στάση στο Νέο Μοναστήρι (εκτός από λίγα), ώστε να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό των Φαρσάλων προς την πρωτεύουσα.

Ο κ. Νταφόπουλος έκανα αναφορά στο ποτάμι από τα Πυργάκια έως το Χτούρι οτι λειτουργεί και ότι έχει την συμπεριφορά ως ρέμα και όχι σαν ποτάμι.

Ο κ. Τύμπας αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας αφού ευχήθηκε και αυτός με τη σειρά του καλή θητεία στον κ. Κυριαζή, απάντησε στον κ.Νταφοπούλου ότι έχουν γίνει πολλές φορές εισηγήσεις καθώς και τοποθετήσεις από πλευράς του για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στη συνέχεια ενημέρωσε το σώμα για το θέμα που φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης (28/02) όσο αφορά το βαμβάκι την παρουσίαση την κάνει ο κ.Μοχάμεντ Νταραουσέ Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, για την περιοχή μας καθώς ο δήμος είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός και ασχολείται με το συγκεκριμένο προϊόν, θέμα που τελικώς χθες δεν συζητήθηκε λόγω της διαφωνίας ορισμένων συμβούλων της εν λόγω παράταξης.

Ο κ. Κατσιαούνης ρώτησε έπειτα από την παραίτηση Πουλαράκη τι γίνεται με την επιτροπή που είχε συσταθεί για το θέμα των πλημμυρών της Κρήνης και των αποζημιώσεων.

Ο Δήμαρχος κ. Καραχάλιος κατά την έναρξη της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην αλλαγή του νέου αντιδημάρχου και ευχήθηκε στον κ. Κυριαζή καλό κουράγιο καλή θητεία και καλό έργο. Όσο αγορά τα ερωτήματα που τέθηκαν ξεκινώντας από τον κ. Τασόκα, για το κλειστό  γυμναστήριο, ανέφερε οτι το έχουμε τοποθετήσει στην τεχνικό πρόγραμμα, έχει εγκριθεί η μελέτη, παραμένει η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα για την οδό Θέτιδος η μονοδρόμηση είναι πρόσκαιρη και παροδική και αφορά το διάστημα που υλοποιείται το έργο όταν τελειώσει το έργο θα ξεκινήσει η διπλή κυκλοφορία των οχημάτων. Για τα φανάρια που είναι στη συμβολή Λαρίσης και Θέτιδος είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια 7-8 ότι είναι προβληματικά πρόσφατα είχα μία συνάντηση στο γραφείο, όπου ζήτησα οικονομική προσφορά για την αντικατάσταση με φανάρια LED.

Στον κ. Γκατζόγια για την εκδήλωση στο Χτούρι,  ο Δήμαρχος Φαρσάλων, απάντησε ότι αναβλήθηκε λόγω βροχής επειδή ο χώρος δεν επισκέψιμος, καθώς ο χώρος είχε αρκετή λάσπη και ακυρώθηκε με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της τ.κ. η συγκεκριμένη εκδήλωση. Για τις πλημμύρες στην Υπέρεια, αναφέρθηκε στο οτι δήμος δεν έχει αρμοδιότητα στην διαχείριση των ποταμών, έπρεπε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό πρόγραμμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ και αφορά την αποκεντρωμένη διοίκηση, όσο αφορά τον καθαρισμό υπεύθυνη είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει πραγματοποιήσει μία σειρά έργων και έχει αναθέσει σε ηλεκτρολόγο μηχανολόγο μηχανικό τη διαρκή επίβλεψη των θυροφραγμάτων.

Στην κ. Χατζηπλή απάντησε ότι είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την πόλη με την έλευση του νέου αυτοκινητόδρομου Ε65. Αναφέρθηκε ότι το ΚΤΕΛ είναι ιδιωτική εταιρεία και λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια. Επεσήμανε ότι έμμεσα έχουν γίνει οι επαφές με τους συλλόγους που έχουν σχέσεις με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Καρδίτσας, αλλά όπως προανέφερε θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση του επιβατικού κοινού για να τοποθετηθούν παραπάνω δρομολόγια. Σε ερώτηση που κάναμε στο ΚΤΕΛ Καρδίτσας αναφέρθηκαν 3 ημερήσια δρομολόγια κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς και ένα μετά τα μεσάνυχτα που εξυπηρετεί την στάση Νέο Μοναστήρι, σαφώς πολύ λιγότερα από το παρελθόν.

Στον κ. Κατσιαούνη απάντησε οτι ο κ. Πουλαράκης θα αντικατασταθεί από νέο μέλος για την επιτροπή.

Στην συνέχεια κατά την συζήτηση των θεμάτων ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ της κ. Ίφου και του κ. Καραχάλιου για την διαχείριση της ΔΕΥΑΦ (θέμα 25), όπως επίσης και για το θέμα 24 που αφορούσε την παραγραφή παρελθόντων οικονομικών ετών (τιμολογίων). Ο πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ κ. Δερλος ανέφερε τους λόγους που δεν πληρώθηκαν τα συγκεκριμένα τιμολόγια (είχαν ελλείψεις) με την επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης να αναφέρει οτι είναι απαράδεκτο και οτι και αυτή στην θητεία της πλήρωσε τιμολόγια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Στο σημείο αυτό ο κ. Δερλός απάντησε οτι θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους αλλά η μόνη λύση είναι η δικαστική δεν υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος.

Όλα τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου

1) Έγκριση Προγραμματισμού πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέγιστης διάρκειας οκτώ (8) μηνών  έτους 2018 με κάλυψη δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

2) Έγκριση Προγραμματισμού πρόσληψης προσωπικού με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου με κάλυψη δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

3) Έγκριση τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2018.

4) Έγκριση υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών του έργου με τίτλο: «Έργα αναβάθμισης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων Δήμου Φαρσάλων».

5) Έγκριση της με αριθμό 1/2018 μελέτης του έργου με τίτλο: «Έργα αναβάθμισης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων Δήμου Φαρσάλων».

6) Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση – ανάπλαση του χώρου βόρεια της Αγίας Παρασκευής».

7) Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση υδρευτικού αγωγού τμήματος Ναρθάκιο – Φάρσαλα».

8) Έγκριση παραχώρησης δημοτικού χώρου στην οδό Θέτιδος πλησίον του καταστήματος Χαρμπή Νικολάου, για στάθμευση των υπηρεσιακών οχημάτων του Α.Τ. Φαρσάλων (σχετικό αίτημα).

9) Έγκριση ή μη τύπου κατασκευής διαχωριστικών (ανεμοφράκτη) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

10) Έγκριση παροχής σύμφωνης γνώμης για παράκαμψη κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Φάρσαλα – Βόλος, λόγω κατασκευής του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση – Βελτίωση – Συντήρηση – Τεχνικά Έργα – Ασφαλτόστρωση Παλαιάς οδού Φάρσαλα – Βόλος».

11) Έγκριση ένταξης οφειλής του Δήμου προς την ΑΤΡΑΞ ΑΤΕ στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΥΠ.ΕΣ. και προώθηση διαδικασίας εξόφλησης οφειλής.

12) Έγκριση συμμετοχής σε πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων.

13) Αποδοχή επιχορήγησης ποσού 11.989,96€ από το ΥΠ.ΕΣ., για Δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού Κέντρων στήριξης ΡΟΜΑ – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φαρσάλων & αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2018.

14) Έγκριση αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2018.

15) Αποδοχή ποσού 62.605,95€ από το ΥΠ.ΕΣ. & κατανομή της πίστωσης στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κάλυψη λειτουργικών τους δαπανών.

16) Έγκριση δαπάνης για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων από συναυλίες του Δήμου και διάθεση πίστωσης.

17) Έγκριση μικροδαπανών Δήμου & διάθεση πίστωσης.

18) Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής έργων & εργασιών αξίας έως 5.869,40€, για το έτος 2018.

19) Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής Αστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων του Δήμου, ορισμός μελών και γραμματέα με τους αναπληρωτές τους.

20) Συγκρότηση επιτροπής ανταλλαγής ακινήτων για το έτος 2018.

21) Συγκρότηση και ορισμός μελών με τους αναπληρωτές τους, στην επιτροπή καταστροφής αντικειμένων του Δήμου, που δεν έχουν αξία.

22) Συγκρότηση Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού (Ε.Φ.Δ.) Δήμου Φαρσάλων.

23) Αντικατάσταση ανεξαρτητοποιηθέντων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας από τις επιτροπές που έχουν ορισθεί – εκλεγεί με Α.Δ.Σ.

24) Έγκριση της με αριθμό 16/2018 απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ με θέμα: «Παραγραφή οφειλών παρελθόντων οικ. ετών».

25) Έγκριση της με αριθμό 3/2018 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Φ με θέμα: «Αναμόρφωση Τιμολογιακής Πολιτικής Ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Φαρσάλων».

26) Έγκριση της με αριθμό 2/2018 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. με θέμα: «Κατάρτιση & ψήφιση του Ετήσιου Προγράμματος δράσης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων  – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. οικ. έτους 2018».

27) Έγκριση της με αριθμό 3/2018 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. με θέμα: «Κατάρτιση και ψήφιση προϋπολογισμού και της εισηγητικής έκθεσης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ  οικ. έτους 2018».

28) Έγκριση της με αριθμό 4/2018 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. με θέμα: «Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης προς το Δήμο Φαρσάλων».

29) Έγκριση της με αριθμό 5/2018 απόφασης του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ.) με θέμα: «Εισήγηση για σύνταξη του τμήματος του «Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης» (ΟΠΔ) του Δήμου Φαρσάλων που αφορά τη σύνταξη του πίνακα 5Γ «στοχοθεσία οικονομικών αποτελεσμάτων ΝΠΙΔ ΟΤΑ» οικ. έτους 2018.

30) Έγκριση ψηφίσματος κατά του κράτους των Σκοπίων.

31) Έγκριση ανάκλησης της άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών του Καρακώστα Ιωάννη του Δημητρίου.

32) Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και αιρετών του Δήμου για υπηρεσιακούς λόγους.

Πέρασαν και τα 32 θέματα άλλα ομόφωνα και άλλα κατά πλειοψηφία.