Νέοι αγρότες: Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες, πότε ανοίγει η 2η πρόσκληση

Τέλος μπαίνει στην αγωνία των εν δυνάμει και επιλαχόντων νέων αγροτών, καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η τελική κατάταξη των δικαιούχων, οι οποίοι και θα πληρωθούν το 70% του συνολικού ποσού στήριξης (πρώτη δόση). Παράλληλα, «τρέχει» η διαδικασία για την προκήρυξη της δεύτερης πρόσκλησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της «Ύπαιθρος Χώρα» από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άμεση προτεραιότητα αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μέτρο των νέων αγροτών.

Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του μήνα αφενός να εκδοθεί η απόφαση ένταξης και να πληρωθεί η προκαταβολή, αφετέρου να δημοσιευτεί η δεύτερη πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υποµέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του έτους 2017 για τις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος.

Επιλαχόντες

Ειδικότερα, και αναφορικά με τους επιλαχόντες, επιβεβαιώνεται στην «ΥΧ» η αρχική δέσμευση ότι εντάσσονται και οι 359 επιλαχόντες της Δυτικής Μακεδονίας. Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, έχουν ήδη εξεταστεί οι ενστάσεις, και σχεδόν ολοκληρώνεται η καταχώριση των αποτελεσμάτων των ενστάσεων στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Χωρίς αμφιβολία, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των νέων αγροτών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πληροφοριακό σύστημα, καθώς έχει επιβαρυνθεί τόσο από το ΠΑΑ όσο και το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ύπαιθρος Χώρα», από τις περιφέρειες η Κεντρική Μακεδονία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την εισαγωγή των ενστάσεων στο σύστημα. Ωστόσο, και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, η διαδικασία προβλέπεται να έχει τελειώσει. Η αλήθεια είναι ότι το βάρος είναι μεγάλο στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς ο αριθμός των επιλαχόντων είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 1.134.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μέτρο των νέων αγροτών αναμένεται να ενταχθεί μεγάλος αριθμός επιλαχόντων, καθώς το ποσοστό θα καλυφθεί από την υπερδέσμευση πόρων που θα γίνει ανά περιφέρεια. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, το ποσοστό της υπερδέσμευσης θα ξεπεράσει το 10% του προϋπολογισμού, γεγονός ιδιαίτερα θετικό εάν αναλογιστούμε ότι η δυνατότητα υπερδέσμευσης φτάνει το 10% με βάση το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.

Όταν, λοιπόν, ολοκληρωθούν οι καταστάσεις έγκρισης, το υπουργείο θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει και το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε περιφέρεια. Αμέσως μετά, και κατόπιν των προβλεπόμενων διαδικασιών, θα δημοσιευτεί και η απόφαση ένταξης, οπότε και άμεσα θα αρχίσει η καταβολή της πρώτης δόσης (70%).

2η πρόσκληση

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόσκληση, αυτήν τη στιγμή, είναι προς επεξεργασία το μηχανογραφικό της τμήμα. Το θέμα και πάλι είχε «κολλήσει» στο ΠΣΚΕ. Όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο στην «ΥΧ», η νέα πρόσκληση θα ξεκινήσει σύντομα, με στόχο να απορροφηθούν όλες οι πιστώσεις που είχαν κατανεμηθεί στις περιφέρειες.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόκληση αυτή αφορά πέντε περιφέρειες (Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας), στις οποίες μετά την 1η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης του υπομέτρου προέκυψε υπόλοιπο δημόσιας δαπάνης. Σύμφωνα με την προδημοσίευση της πρόσκλησης, κάθε υποψήφιος δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση στήριξης σε μία μόνο από τις πέντε περιφέρειες που αφορά η 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης.

Το ποσό ενίσχυσης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη, κυμαίνεται μεταξύ 17.000 ευρώ έως και 22.000 ευρώ, αναλόγως της περιοχής του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης.