Κήρυξη εθνικού πένθους για τους νεκρούς από την κακοκαιρία

Η κήρυξη εθνικού πένθους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την τραγωδία από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα προήδρευσε σύσκεψης στο Μαξίμου και έδωσε σαφείς οδηγίες στους Υπουργούς, δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολες ώρες για όλη την Ελλάδα και εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενος να μην μεγαλώσει ο αριθμός των νεκρών.

Παράληλλα, δεσμεύτηκε για εμπεριστατωμένη έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και ευχήθηκε κουράγιο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα. Ζούμε μία μεγάλη καταστροφή. Ως αυτήν την ώρα θρηνούμε 14 νεκρούς στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο Αττικής και η ευχή όλων μας είναι ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει άλλο.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να δεσμευτώ ότι θα σταθούμε δίπλα τους με όσα έχουμε στη διάθεσή μας. Και πιστεύω ότι τούτη την ώρα η κήρυξη εθνικού πένθους για τη μεγάλη αυτήν τραγωδία είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Πριν από λίγο συγκάλεσα σύσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και την Περιφερειάρχη, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις της Πολιτικής Προστασίας. Και θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω για τα άμεσα μέτρα στα οποία καταλήξαμε.

Η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του Στρατού ή άλλων κλειστών δημόσιων χώρων για να μην υπάρξει, από απόψε κιόλας, κανένας άστεγος ή πεινασμένος συμπολίτης μας από όσους έχουν πληγεί.

Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Δεσμεύομαι ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που “χτύπησε” η θεομηνία.

Ήδη συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών της Περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί. Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να κατραγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να ευχαριστήσω θερμά τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, όπως και όλους όσους μέσα από αντίξοες συνθήκες πάλεψαν και παλεύουν αυτήν την ώρα για να σώσουν περιουσίες και ζωές.

Εύχομαι κουράγιο και δύναμη τόσο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας όσο και σε εκείνους που δίνουν τη μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Πηγή: ant1news.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!