Πότισμα και λίπανση καλλιεργειών μέσω κινητού!

Μια εφαρμογή που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ποσότητας του νερού για αρδευόμενες εκτάσεις μέχρι και 30% και δίνει πληροφορίες στον αγρότη μέσω του κινητού του τηλεφώνου, δοκιμάστηκε επί δύο συναπτά έτη σε καλλιέργειες της επαρχίας Τυρνάβου.
Δημιουργός της εφαρμογής αυτής η εκ Τυρνάβου καταγόμενη, Χαρά Κουτάλου, η οποία είναι καθηγήτρια Πληροφορικής, δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα και έδρα της είναι η Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα με καταγωγή από το Αργυροπούλι Θεσσαλίας, κόρη αγρότη, «αγρότισσα από κούνια», η κ. Κουτάλου αφού ασχολήθηκε με την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση ήδη από νεαρή ηλικία επέλεξε τα μαθηματικά ως αντικείμενο σπουδών. Με το πτυχίο του μαθηματικού από το ΑΠΘ, μεταπτυχιακή ειδίκευση στα πληροφοριακά συστήματα και επαγγελματική εμπειρία στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, πριν από τρία χρόνια, στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στο επιχειρείν. Ο στόχος της φιλόδοξος: να θέσει τα ψηφιακά εργαλεία στην υπηρεσία του αγρότη, αναπτύσσοντας μια επιχειρηματικότητα ανταγωνιστική και βιώσιμη. Και φαίνεται να το κατάφερε. Αφού πρώτα έσπασε ένα διπλό στερεότυπο: είναι γυναίκα που επιχειρεί στον αγροτικό τομέα και, μάλιστα, σε αυτόν της αγροτικής τεχνολογίας. Είναι δημιουργός και ιδιοκτήτρια της Matrix Information Technologies, εταιρίας με αντικείμενο τη δημιουργία λογισμικού και «έξυπνων» εφαρμογών για τον αγροτικό τομέα.

Πρόσφατη καινοτομία της η εφαρμογή που δημιούργησε και θα είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου αγρότη από τη νέα αρδευτική περίοδο, δηλαδή από τον νέο χρόνο και αξιοποιεί τα δεδομένα από τους κοντινούς μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν και δίνει οδηγίες στον αγρότη για το πώς θα ποτίσει, αλλά και το πώς θα προχωρήσει στη λίπανση της καλλιέργειάς του, μειώνοντας έτσι και το κόστος, αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για τις οδηγίες άρδευσης χρησιμοποιούνται παράμετροι από το έδαφος, το είδος της καλλιέργειας, το αρδευτικό σύστημα και μετεωρολογικά δεδομένα. Για τις οδηγίες λίπανσης χρησιμοποιούνται παράμετροι και δεδομένα από πρόσφατες αναλύσεις εδάφους και φύλλων και το είδος της καλλιέργειας. Ήδη η πιλοτική εφαρμογή, χρήσης των δυνατοτήτων που προσφέρει το κινητό τηλέφωνο, σε εκτάσεις παραγωγών της επαρχίας Τυρνάβου ήταν πετυχημένη.

Η εφαρμογή χαρακτηρίστηκε «καινοτομική» και χρηματοδοτήθηκε και από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του 2 FIWARE Accelerators, Smart Agri Food και FINISH, ενώ χρησιμοποιεί τις αρχές της γεωργίας ακριβείας και παρέχει στον αγρότη ένα εργαλείο που τον βοηθάει καθημερινά με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να φροντίσει την καλλιέργειά του.

Πηγή: eleftheria.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!