Ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν – Φυλακίστηκαν οι Υπουργοί του

Οκτώ μέλη της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρός της, Οριόλ Τζουνκέρας αφού η ανώτατη δικαστής Κάρμεν Λαμέλα, έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα και τους έκρινε άμεσα προφυλακιστέους.

Ζήτησε παράλληλα τη σύλληψη και την έκδοση στην Ισπανία του Κάρλες Πουτζντεμόν, τέως προέδρου της κυβέρνησης της Καταλονίας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Τόσο ο Πουτζντεμόν, όσο και οι τέσσερις συνεργάτες του, οι οποίοι βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα, δεν προσήλθαν χθες το πρωί στο Ειδικό Δικαστήριο της Μαδρίτης, όπου θα έπρεπε να απολογηθούν για τις κατηγορίες στάσης, εξέγερσης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που τους βαραίνουν και τους απειλούν με ποινές φυλάκισης μέχρι και 30 χρόνια.

Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπεκάρτ, δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι πρόθυμος να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης, όμως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα, λόγω του ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη.

Σε αντίθεση με τους πέντε των Βρυξελλών, τα υπόλοιπα εννέα μέλη της έκπτωτης κυβέρνησης της Καταλονίας, προσήλθαν για κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκιση οκτώ εξ αυτών, κρίνοντας ότι είναι ύποπτοι φυγής και διάπραξης νέων σοβαρών αδικημάτων. Mόνο ένας υπουργός εξαιρέθηκε , καθώς είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του, διαχωρίζοντας τη θέση του από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του διαλυθέντος Κοινοβουλίου της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαντέλ και άλλα πέντε μέλη του προεδρείου κατέθεσαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου αντιμετωπίζοντας ανάλογες κατηγορίες. Η υπόθεσή τους αναβλήθηκε για τις 9 Δεκεμβρίου, καθώς η υπεράσπιση ζήτησε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί. Στη Βαρκελώνη, χιλιάδες οπαδοί της ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της τοπικής αρχής (Generalitat), αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Ραχόι και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους πολιτικούς.

Διπλή κρίση

Η δικαστική περιπέτεια του Πουτζντεμόν και η παραμονή του στις Βρυξέλλες έχουν φέρει διπλή κρίση προ των πυλών της βελγικής κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανησυχεί, αφενός μεν, για το ενδεχόμενο διπλωματικής έντασης με την Ισπανία, αφετέρου δε, για τον διχασμό της κυβέρνησής του μεταξύ όσων στέκονται στο πλευρό του Πουτζντεμόν κι εκείνων που τον θεωρούν παρία.

Πηγή: ant1news.gr