Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30/10/2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων, η Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια».

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στα Φάρσαλα η εκδήλωση διοργανώθηκε με ευθύνη και επιμέλεια του Δήμου Φαρσάλων.

Η Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό κατά τον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο από όλους τους Δημότες:

• Πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλουν στη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών, μαθαίνοντας πότε πραγματικά χρειάζεται να πάρουν αντιβιοτικό και πότε όχι,
• Ποιες είναι οι συνέπειες από την άσκοπη χρήση,
• Πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών ώστε να μη νοσήσουν και να μη χρειαστεί τελικά να πάρουν αντιβιοτικό.
Κύρια εισηγήτρια στην εκδήλωση υπήρξε η Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ. Η κ. Κανελλακοπούλου επεσήμανε τον ρόλο των αντιβιοτικών στην υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και το πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά με συνέπεια, όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά, να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε καθώς δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί το κοινό κρυολόγημα προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό μας. Τόνισε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Το γεγονός αυτό καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας αν ληφθεί υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε το τέλος των αντιβιοτικών εφόσον δεν φαίνεται ότι θα κυκλοφορήσουν νέα, δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (το Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού τους.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κατοίκων, επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτικών, καθώς και εκπροσώπων φορέων της περιοχής. Το κοινό καλωσόρισε η Κυριακή Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Ευγενία Τσάκαλου, Υπάλληλος ΚΕΠ Δήμου Φαρσάλων. Παραβρέθηκαν ακόμη, η Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Φαρσάλων Βάγια Παύλου, η Δημοτική Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ Σοφία Ταστεμίρογλου, η Δημοτική Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ Ντίνα Μπένου, ο Πρόεδρος ΟΑΕΕ Επαρχίας Φαρσάλων Νίκος Αμανατίδης, και ο Πρόεδρος Τρίτης Ηλικίας Βασίλης Κυριαζής.

Υπεύθυνη Δράσεων Υγείας: Κυριακή Π. Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ, Πολιτική εκπρόσωπος Δήμου Φαρσάλων στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.