“Καζάνι” έτοιμο να εκραγεί η Ισπανία

«Πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς βία με τρόπο που σέβεται τους ανθρώπους και τη γνώμη τους» διεμήνυσε χθες, από τηλεοράσεως, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, καλώντας σε «δημοκρατική αντίσταση» μετά την υπαγωγή της Καταλονίας στον έλεγχο της Μαδρίτης.

Πρόσθεσε πως η κίνηση της Μαδρίτης είναι κατά της βούλησης του λαού και συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155». Ταυτοχρόνως, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Η Μαδρίτη, εν τω μεταξύ, μετά την αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών απέπεμψε και τον επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας, Τζουσέπ Λούις Τραπέρο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της αυτόνομης περιοχής προκειμένου να εμποδίσει την προσπάθειά της για ανεξαρτησία.

Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για την αντίδραση των Mossos d’Esquadra, όπως αποκαλείται η καταλανική αστυνομία, αν κληθούν να κάνουν έξωση στον αποπεμφθέντα ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν και στην κυβέρνησή του.

Στην προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, η περιφερειακή αστυνομία κάλεσε τα μέλη της να συμπεριφερθούν ουδέτερα και να μην πάρουν το μέρος καμίας πλευράς, σε εσωτερικό σημείωμα όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Τραπέρο έγινε ήρωας για τους αυτονομιστές όταν η δύναμη της οποίας ηγείτο έλαβε μια κατά πολύ ηπιότερη στάση από εκείνην της εθνικής αστυνομίας στην επιβολή της κυβερνητικής απαγόρευσης του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Η αστυνομική δύναμη είναι διασπασμένη ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους πολέμιους  της ανεξαρτησίας και έχει αποξενωθεί από τις δυνάμεις της εθνικής αστυνομίας της Ισπανίας, όπως έχουν πει στο Reuters αξιωματικοί της Mossos και της εθνικής αστυνομίας. «Δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια αύξηση στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια πολιτών σε όλη την περιφέρεια και πως υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, πρέπει να θυμόμαστε ότι ευθύνη μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων και να βοηθήσουμε ώστε οι συγκεντρώσεις να διεξαχθούν χωρίς επεισόδια», αναφέρεται στο υπηρεσιακό σημείωμα της αστυνομίας.

Η αποπομπή φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα την έξοδο του Τραπέρο από τη χώρα και κατέσχεσε το διαβατήριό του στο πλαίσιο μιας έρευνας για ανταρσία, αν και δεν διέταξε τη σύλληψή του. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι απέτυχε να δώσει εντολές για τη διάσωση των αστυνομικών της εθνικής αστυνομίας που είχαν παγιδευτεί μέσα σε κτίριο της Βαρκελώνης στη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας τον περασμένο μήνα.

Σύσσωμες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και η Τουρκία ξεκαθάρισαν άμεσα ότι βρίσκονται στο πλευρό της Μαδρίτης και του Μαριάνο Ραχόι, μην αναγνωρίζοντας την απόσχιση. Κατά των Καταλονών αποσχιστών τάχθηκαν οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και των Podemos.

Σε μήνυμα του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι “μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές”, ενώ παρεμφερής είναι η θέση και της ΝΔ.

Πηγή: ant1news.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!