Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 20.000 προσλήψεις ανέργων

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα αφορά στην επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών. Η πρόσκληση για το πρόγραμμα θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου και θα δίνει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση, μόνος του ή μαζί με άλλους, να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα προσλαμβάνοντας τον πρώτο του μισθωτό, όπως ανέφερε η ίδια.

Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση για 12 μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών, η επιχορήγηση είναι 18 μήνες.

Η δράση έχει ως σκοπό οι νέοι επιχειρηματίες να ωθούνται στο να προσλάβουν μισθωτούς νέους και η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαία ενώ δεν υπάρχει δέσμευση για μετά τους 12 μήνες αλλά αν η επιχείρηση πάει καλά και ο εργοδότης είναι ευχαριστημένος η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί. Προϋπόθεση για τον επιχειρηματία είναι να μην έχει απασχολήσει στο παρελθόν άλλο προσωπικό και ο άνεργος θα πρέπει να έχει τρίμηνη εγγεγραμμένη ανεργία στο μητρώο του ΟΑΕΔ

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Ατομικοί επιχειρηματίες, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν στο παρελθόν ουδέποτε προσωπικό
Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων, άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών. Οι παραπάνω δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν ακόμη και αν συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως νομικές οντότητες, που απασχολούν ή απασχολούσαν κατά το παρελθόν προσωπικό, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους θα είναι έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Δεν εντάσσονται:

Επιχειρήσεις που απασχολούν ή απασχόλησαν προσωπικό κατά το παρελθόν, όπως και ατομικοί επιχειρηματίες έως 35, μέλη επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής, που στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50%, οι οποίες απασχολούν ή απασχόλησαν κατά το παρελθόν προσωπικό.
Επιχειρήσεις που στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχει ως μέλος νέος ηλικίας έως 35 ετών με ποσοστό άνω του 50%, ο οποίος είτε ως ατομικός επιχειρηματίας είτε ως μέλος άλλης επιχείρησης οποιασδήποτε νομικής μορφής, στην οποία συμμετέχει ως μέλος στο εταιρικό ή μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό άνω του 50%, απασχολεί ή απασχόλησε προσωπικό κατά το παρελθόν.

Πηγή: dikaiologitika.gr