Βρυσιά: Τίμησαν τους 10 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα

Μνημόσυνο για τους 10 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, σε αντίποινα για τον θάνατο Γερμανού στρατιώτη στις 13 Οκτωβρίου 1944, τελέστηκε χθες το πρωί στην Τοπική Κοινότητα Βρυσιών Φαρσάλων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν στις 10.30 το πρωί της Κυριακής παρουσία επισήμων και των κατοίκων των Βρυσιών, μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και στη συνέχεια μίλησε ο δημοτικός υπάλληλος κ. Ευάγγ. Μπετχαβάς, που μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

“Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συγχωριανούς μας, καθώς και στους ανθρώπους που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο χωριό μας και εκτελέστηκαν. Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1944. Καλύτερα να μην ξημέρωνε αυτή η ημέρα για το χωριό μας. Μια γερμανική φάλαγγα φθάνει στα Βρυσιά. Ένας Γερμανός στρατιώτης σκοτώνεται από λάθος πυρά των Γερμανών. Οι ευθύνες ρίχτηκαν στους Έλληνες. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλα τα παλικάρια στην πλατεία του χωριού. Ένας Γερμανός στρατιώτης νεκρός, δέκα αθώοι Έλληνες νεκροί, που σύρθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Γονατίζουμε ευλαβικά μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, που με τη θυσία τους, συνέβαλαν και αυτοί στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Ας ευχηθούμε όλοι να μην γνωρίσει η ανθρωπότητα τέτοιες καταστάσεις και όλοι οι λαοί και τα έθνη να ζουν ειρηνικά και αρμονικά για πρόοδο και προκοπή. Όχι άλλος πόλεμος, όχι άλλο αίμα”.

Κατόπιν έγινε εκφώνηση των ονομάτων των εκτελεσθέντων πατριωτών και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τον αντιδήμαρχο Φαρσάλων κ. Νίκο Τριανταφύλλου, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βρυσιών κ. Ευάγγ. Καρβούνη, τον εκπρόσωπο των συγγενών των θυμάτων κ. Σταθόγαμβρο και εκπρόσωπο του Στρατού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τριανταφύλλου, η πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ κ. Κική Παναγιωτοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκατζόγιας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι των Βρυσιών. Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων δόθηκε καφές σε κατάστημα του χωριού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων.