Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας: «Μια μέρα στην ανασκαφή της αρχαίας Σκοτούσσας»

Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Φαρσάλων «Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας» και ειδικότερα της ενότητας «Μια μέρα στην ανασκαφή της αρχαίας Σκοτούσσας», επισκέφθηκαν το ανασκαφικό πεδίο οι μαθητές των Στ΄ και Γ΄ τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων, σύσσωμο το Γυμνάσιο του Ευυδρίου και το Δημοτικό Σχολείο Βαμβακούς, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους.

Oι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή του Ελληνό – Ιταλικού αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας, καθ. Δρ. Francesco La Torre και την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Φαρσάλων και μέλος του προγράμματος, Βάσω Νούλα, άκουσαν για τα ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα της θέσης, παρακολούθησαν την εξέλιξη των εργασιών της Ελληνό-Ιταλικής ομάδας αρχαιολόγων, προσέγγισαν τους τρόπους έρευνας και τη μεθοδολογία αυτής, αλλά και έλαβαν, με ενθουσιασμό, μέρος στο αρχαιολογικό survey (επιφανειακή έρευνα).

Εν συνεχεία, μετέβησαν στο παλαιό σχολείο της Σκοτούσσας, το οποίο έχει μετατραπεί από τον Δήμο Φαρσάλων σε χώρο φιλοξενίας, εργασίας και μελέτης των μελών της ιταλικής αποστολής και παρακολούθησαν όλη τη γραμμή των αρχαιολογικών εργασιών μακριά από τον ανασκαφικό χώρο: το πλύσιμο, το στέγνωμα, τη φωτογράφιση, τη σχεδίαση, την καταγραφή και τη μελέτη των ευρημάτων.

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, μαζί με τους μαθητές επισκέφθηκε το ανασκαφικό πεδίο και ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος και πήρε και αυτός μέρος στην πορεία του μαθήματος. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, καθώς ο Δήμαρχος, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη των αρχαιολογικών εργασιών και παίρνει και αυτός άμεσα μέρος στον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για το αρχαιολογικό πρόγραμμα της Σκοτούσσας. Τώρα, πλέον, ο Άρης Καραχάλιος, σε αγαστή συνεργασία με τους Ιταλούς αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Messina και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας εστιάζει την προσοχή του στην ανάδειξη της αρχαίας Σκοτούσσας, έστω και ενός τμήματός της, σε οργανωμένο επισκέψιμο χώρο.

 

Πηγή: farsala.gr