Η Άγκυρα ανεβάζει το “υδράργυρο” για την κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ η Τουρκία, παρά της διπλωματικές πρωτοβουλίες της Λευκωσίας.

Το σύνολο των βλέψεων της στην Ανατολική Μεσόγειο, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας θέτει παράλληλα, η Άγκυρα.

Τρεις διαδοχικές NAVTEX εξέδωσε εχθές ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας, οι οποίες προανήγγειλαν ασκήσεις με πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου, καθώς, επίσης, σεισμικές έρευνες στα δυτικά της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, με την NAVTEX 449/17 αναγγέλλονται σεισμικές έρευνες σήμερα, σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και το οικόπεδο 6. Με τη NAVTEX 450/17 γνωστοποιείται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά. Και με τη NAVTEX 452/17, προαναγγέλλονται ασκήσεις με πυρά στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου.

Τι δηλώνει η Άγκυρα με αυτές τις τρεις NAVTEX

Με αυτές τις τρεις NAVTEX η Άγκυρα δηλώνει σαφώς ότι θεωρεί τον ενδιάμεσο χώρο ως περιοχή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Απέρριψε την πρόσφατη επιστολή του Τούρκου ομολόγου, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Λευκωσία μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Κορν. Κορνηλίου.

Την ίδια ώρα ξένες εταιρείες που έχουν αναλάβει πραγματοποιήσουν έρευνες και έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους.

Με αφορμή την έντονη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρενέβη χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

Δήλωσε δικαιωμένος γιατί μετά από καιρό, όπως είπε, επιβεβαιώνεται ότι είχαν βάση όσα είχε πει στις 2 Μαρτίου στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει επεισόδιο στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Για τον λόγο αυτό, επιτέθηκε σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι για τις ανακοινώσεις που είχαν εκδώσει τότε, αποκαλώντας τον ανεύθυνο και «σφουγγαρίστρα της δεξιάς που παράγει κίνδυνο».

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις 2 Μαρτίου είπε όσα είπε βασιζόμενος σε  ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη, αλλά και η Βουλή, για όσα επρόκειτο να συμβούν. Απαντώντας ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με εκ του πλαγίου διαρροές από το Υπουργείο αλλά με ουσιαστική ενημέρωση όλων των πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Ν. Σηφουνάκη για την Ιμβρο και την Τένεδο, ανέφερε ότι «η αντιφατική Τουρκία θέλει προσεκτικούς, νηφάλιους, ήρεμους χειρισμούς».

Μιλώντας για την Τουρκία, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ηγετικά στελέχη της τουρκικής Κυβέρνησης, έχουν αισθήματα φόβου και ανασφάλειας, μήπως υπάρχουν ασύλληπτοι πραξικοπηματίες.

Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Τουρκία είπε ο ΥΠΕΞ, αλλά αυτό θα το αποφασίσει η ίδια. Αποκάλυψε δε και τι είπε στον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τι θέλετε τέλος πάντων να είστε; Αυτόνομη περιφερειακή δύναμη;» και συμπλήρωσε  ότι οι Τούρκοι συνηθίζουν να χτυπούν τους αντιπάλους τους όταν νιώθουν πως αυτοί βρίσκονται σε αδυναμία.

Πηγή: ant1news.gr