Επιδότηση έως 90% για την μεταποίηση κρέατος

Επιχειρήσεις μεταποίησης κρέατος επιδοτούνται, μεταξύ άλλων, από την εξειδικευμένη Δράση (4.2.1), ύψους 120 εκατ. ευρώ, που φέρει τη «σφραγίδα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία είδε και επισήμως το φως της δημοσιότητας προ μερικών ημερών. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ηλεκτρονικά, από τις 16 Μαΐου.

Ειδικότερα, η Δράση αφορά σε μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων. Βασική προϋπόθεση συνιστά το παραγόμενο-τελικό προϊόν να θεωρείται γεωργικό. Ενδεικτικά παραδείγματα επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση είναι από σφαγεία βοοειδών, χοιρινών, αιγοπροβάτων και πτηνοσφαγεία έως επιχειρήσεις παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες δημιουργίας ζωικών υποπροϊόντων κ.λπ.

Δικαιούχοι θεωρούνται πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες, καθώς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις από κάθε γωνιά της χώρας. Οσον αφορά στον κλάδο του κρέατος, στο πλαίσιο της δράσης είναι επιλέξιμες προς στήριξη δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας όπως και δραστηριότητες συγχώνευσης μονάδων υπό τις εξής προϋποθέσεις/εξαιρέσεις:

-Η ίδρυση σφαγείου είναι επιλέξιμη μόνο σε νησιωτικές περιοχές και ετήσια δυναμικότητα μέχρι 400 τόνους κρέατος.

-Η ίδρυση σφαγείων πουλερικών είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.

-Οι μετεγκαταστάσεις και οι συγχωνεύσεις μονάδων συνοδεύονται απαραίτητα και από εκσυγχρονισμό αυτών.

Ποσοστά ενίσχυσης

Τα επενδυτικά σχέδια που θα κατατεθούν θα πρέπει να κυμαίνονται από 600.000 ευρώ έως και 5 εκατ. ευρώ. Το δε ύψος της επιδότησης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιφέρεια που θα πραγματοποιηθεί κάθε σχέδιο. Συγκεκριμένα, σε Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ηπειρο, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο και Κρήτη το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50% του κόστους.

Από εκεί και πέρα, στα μικρά νησιά του Αιγαίου (Βόρειο και Νότιο) φτάνει στο 75%, ενώ σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία στο 40%.

Τα ποσοστά προσαυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1.

Υποβολή αιτήσεων

Οι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στη Δράση 4.2.1, θα υποβάλουν προς τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr, καθώς επίσης και πλήρη φάκελο υποψηφιότητας (ηλεκτρονικά μέσω ΠΣΚΕ και εντύπως).

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας στο ΠΣΚΕ ξεκινά τη 16η Μαΐου 2017, ενώ λήγει τη 18η Αυγούστου 2017 και ώρα 15:00.

Πηγή: eleftherostypos.gr