Απαιτείται ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων -Προτεραιότητα η αποταμίευση νερού

Μια ενδιαφέρουσα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (29/04) στο Δημαρχείο Φαρσάλων παρουσία του ειδικού γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιάκωβου Γκανούλη.

Στη σύσκεψη ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Δημήτριος Μπαμπανίκας (ο δήμαρχος κ. Αρης Καραχάλιος ήταν εκτός Φαρσάλων) αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Φαρσάλων και στις ενέργειες που έχουν γίνει, σε ό,τι αφορά στους υπατικούς πόρους, λέγοντας ότι “το νερό για άρδευση και ύδρευση γίνεται από γεωτρήσεις στην περιοχή Φαρσάλων, υπάρχει πρόβλημα με τα νιτρικά και πιστεύουμε ότι με τη λήξη των προγραμμάτων νιτρορύπανσης θα υπάρξουν μειώσεις των νιτρικών. Υπάρχουν μελέτες για φράγματα στο Κακλετζόρεμα και στο Λουτζακόρεμα και μελέτη ενοποίησης δικτύου στη δημοτική ενότητα Ενιπέα, καθώς και για σύνδεση αντλιοστασίων για έλεγχο των νιτρικών. Καταθέσαμε στο ΥΠΕΡΑ τον Ιούνιο του 2016 πρόταση για τηλεδιαχείριση 30 αντλιοστασίων (από τα 58) για εξοικονόμηση ενέργειας στο 30% και ύδατος, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, καθώς και μελέτη για επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην πόλη, παράλληλα με την επέκταση του σχεδίου πόλεως. Τέλος, από το ΤΟΕΒ υπάρχει έτοιμη μελέτη για δίκτυο υπογειοποίησης (από το προηγούμενο ΕΣΠΑ) αφού το δίκτυο είναι κατεστραμμένο και υπάρχει μεγάλη απώλεια νερού.

Ο ειδικός γραμματέας Υδάτων κ. Ιάκωβος Γκανούλης ανέφερε ότι “πρέπει να υπάρξει ενιαία διαχείριση υδάτων και αυτό πρέπει να γίνει με συλλογική δράση, γιατί το νερό πρέπει να προστατευθεί όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά μόνο σχεδιασμός από κοινού και εναλλακτικές λύσεις. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποταμίευση των νερών, επιφανειακών και υπόγειων, η κατασκευή ταμιευτήρων, ο έλεγχος των διαρροών, η ανακύκλωση από την άρδευση. Άλλη πηγή ενέργειας είναι η αφαλάτωση. Πρέπει να εξοικονομήσουμε νερό και ενέργεια εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκά προγράμματα. Το νερό πρέπει να προστατευθεί γιατί θα είναι πλέον ένα αγαθό εν ανεπάρκεια σε λίγα χρόνια και για τη χώρα μας”. Κατόπιν έγινε αναφορά στον Ενιπέα Ποταμό, καθώς και στο φράγμα της Σκοπιάς και στον ταμιευτήρα των Βρυσιών για τα οποία υπάρχουν μελέτες αλλά υπάρχει στασιμότητα στην κατασκευή των έργων αυτών.

Παρεμβάσεις έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κων/νο Τύμπα, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Νίκο Πουτσιάκα, τον καθηγητή Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλία Μπεργιάτο, τον αντιπρόεδρο του ΤΟΕΒ Ενιπέα κ. Κων/νο Αναγνωστόπουλο, τον κ. Κώστα Δεληγιάννη, εκπρόσωπο του Συλλόγου “Θεσσαλοί Πολίτες”, τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Τριανταφύλλου και τον κ. Βασ. Ζαφειρούλη, πρώην πολιτευτή των Οικολόγων Πράσινων.

Πηγή: eleftheria.gr