Στα πρόθυρα εμφυλίου τα Σκόπια

Στον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, επιμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, διατηρώντας στα ύψη το πολιτικό υδράργυρο στην FYROM την ώρα που ο UCK απειλεί με απελευθερωτικό πόλεμο.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα εκφράζει την πεποίθηση ότι «πολύ σύντομα θα εκλέξει μια νέα κυβέρνηση», μετά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής, εξέλιξη η οποία πυροδότησε τα πρωτοφανή επεισόδια της Πέμπτης.

Ο Τζαφέρι είναι μέλος της αλβανικής μειονότητας και αποτελεί τον πρώτο Αλβανό πρόεδρο της Βουλής των Σκοπίων. Η εκλογή Τζαφέρι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εθνικιστικού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι (VMRO-DPMNE), αλλά και περίπου 100 διαδηλωτών, οι οποίες εισέβαλαν στο κτήριο της Βουλής.

«Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη με βάση τον νόμο και μια νέα κυβέρνηση θα εκλεγεί προσεχώς, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους» επισημαίνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κατηγορώντας τη δεξιά ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Ιβάνοφ, αρνείται σταθερά να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία «θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της FYROM”.

Πηγή: ant1news.gr