Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για εξωδικαστικό συμβιβασμό αγροτών

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα το σχέδιο νόμου «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων». Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Αγγελική Λαλούση, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, «το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά δάνεια, που θεωρούνται κατά κανόνα επιχειρηματικά. Πολύ περισσότερο αφορά τους αγρότες που έχουν δάνεια κάτω των 20.000 ευρώ και είναι μια μεγάλη πλειοψηφία. Για αυτούς προβλέπεται μια πολύ γρήγορη διαδικασία που θα γίνεται μέσω ίντερνετ. Ερωτηματικά όμως υπάρχουν για το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου. Υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός με το σημείο του νόμου που αναφέρει ότι θα υπάρξει διαγραφή μέρους των δανείων. Σε αυτό το σημείο αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από τους δανειστές, που υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να χάσουν άλλα χρήματα».

Πάντως άτυπα βλέπουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας μας κάνουν δεκτές προτάσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ωστόσο δεν συναινούν με κανένα αίτημα διαγραφής του χρέους αλλά «παίζουν» με την διαγραφή του επιτοκίου του δανείου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο έως αύριο Παρασκευή, ωστόσο σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε εφαρμογή θα τεθεί τρεις μήνες μετά την ψήφισή του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα κατατίθενται οι αιτήσεις οφειλετών και πιστωτών για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιώδεις τροποποιήσεις του αρχικού νομοσχεδίου, εντούτοις θα υπάρξουν ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες σχετίζονται με τη διασφάλιση των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και την αποσυμφόρηση σε έναν βαθμό των Πρωτοδικείων από τον όγκο των αιτήσεων που θα επικυρώνονται δικαστικά.

Ο υπουργός έχει εξαγγείλει και την αντικατάσταση της αρχικής πρόβλεψης για τη δικαστική επικύρωση των συμφωνιών αναδιάρθρωσης με μια απλοποιημένη διαδικασία για τις περιπτώσεις συμφωνιών αναδιάρθρωσης στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής μη συμβαλλόμενου πιστωτή. Η επικύρωση των συμφωνιών αυτών θα μπορεί να γίνεται από το μονομελές πρωτοδικείο αντί του πολυμελούς της έδρας της επιχείρησης, χωρίς να παρεμβάλλεται ακροαματική διαδικασία, με τη δυνατότητα ωστόσο των συμβαλλόμενων πιστωτών να ασκήσουν ανακοπή.

Πηγή: agrotypos.gr