Ξεκίνησε ο διάλογος για τις δράσεις στα Μετέωρα

Μέσα σε 20 ημέρες από σήμερα θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προχωρήσουν σε διαβούλευση και να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο με τις προτάσεις τους για τις δραστηριότητες που θα επιτρέπονται στους ιερούς βράχους των Μετεώρων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-1578

Το κάλεσμα απηύθυνε προς το Δήμο Καλαμπάκας, τις Μονές των Μετεώρων, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τους αθλητικούς Συλλόγους, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο του προεδρικού Διατάγματος που αφορά στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις των δράσεων στους βράχους.

Το Συμβούλιο που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το Π.Δ ψήφισε κατά πλειοψηφία θετικά, τις  όρους προϋποθέσεις για την οριστική μορφή του.

περιφερειακό συμβουλιο

Έτσι προτείνονται να γίνουν τρεις τροποποιήσεις στα άρθρα του Π.Δ. ως εξής:

-Να δοθεί παράταση στη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων έξω από τις Μονές μέχρι την συνταξιοδότηση των επαγγελματιών, ενώ προβλέπεται να κλείσουν σε διάστημα 3 χρόνων
-Να γίνουν δύο από έναν χρόνο το διάστημα στο οποίο ο Δήμος, οι Μονές και οι Σύλλογοι θα προτείνουν ποιά αθλήματα θα επιτρέπονται στους βράχους, και
-Να συγκεκριμενοποιηθούν τα σημεία (βράχοι) στα οποία θα επιτρέπονται οι δραστηριότητες
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν διαφέρει από το Νόμο του 1995 που ισχύει έως σήμερα και διευκρίνισε πως από τους 150 βράχους που έχουν καταγραφεί στα Μετέωρα, οι δράσεις απαγορεύονται μόνο στους 26 από αυτούς, όπου λειτουργούν μονές ή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και επιτρέπονται στους υπόλοιπους 124. Η απόφαση αυτή, σημείωσε, δεν δημιουργεί “άβατο”.

ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΒΑΤΟ-1555

Δεκάδες ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν από την Καλαμπάκα στη Λάρισα για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μέλη του κινήματος ¨μετέωρα για όλους” ανάρτησαν στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας πανό στο οποίο αναγραφόταν “Όχι στο άβατο των Μετεώρων”.

ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΒΑΤΟ-1559

Πηγή: www.ert.gr