Μπορούμε να συνδυάσουμε καφέ με κρασί;

Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι ο καφές σκοτώνει το κρασί, ο διάσημος κριτικός κρασιού και Editor του Wine Spectator, Harvey Steiman, δίνει την δική του εκδοχή.

Ο Steiman αναφέρεται σε ένα pairing που έφτιαξε για το Daylight Mind, ένα πολυτελές καφέ-εστιατόριο στη Χαβάη.

Ένας στόχος της γευσιγνωσίας είναι να δοκιμάζει ο πελάτης κρασί και καφέ παράλληλα, κρασί και καφέ side-by-side, και περιλαμβάνει τον φημισμένο καφέ Konas φτιαγμένο με τρεις διαφορετικές τεχνικές: drip brewer, immersion brewer και εσπρέσο, σε συνδυασμό με ένα φρέσκο λευκό κρασί αλλά και δύο κόκκινα με διαφορετικό σώμα.

Ο κριτικός κρασιού εξηγεί την διαδικασία: «Δοκιμάζουμε το κρασί πρώτα, μιλάμε για ποικιλία σταφυλιών, το κτήμα και την οινοποίηση. Στη συνέχεια προσπαθούμε να συγκρίνουμε με το είδος του καφέ που νομίζουμε ότι είναι αντίστοιχο στυλ και συζητάμε την προέλευση της ποικιλίας, το ψήσιμο των κόκκων αλλά και την τεχνική. Δοκιμάζοντας πότε το κρασί και πότε τον καφέ, σε μια παράλληλη διαδικασία έγινε σαφές ότι καμία γεύση δεν έβλαψε την άλλη, αν και ξεκινήσαμε με την πλουσιότερη, έτσι ώστε ο barista να ενωθεί μαζί μας μετά την πραγματοποίηση εσπρέσο για την ομάδα».

Αυτό καταρρίπτει την παράδοση που θέλει τον καφέ να σκοτώνει την γεύση του κρασιού.

Συνήθως, ο καφές θεωρείται ότι έχει διαβρωτική επίδραση στη γεύση και δίνει την αίσθηση τσίχλας ή ωμών κρεμμυδιών.

Ο Steiman παραδέχεται ότι μπορεί ο καφές να επηρεάζει την γεύση του κρασιού, αλλά μόνο με θετικό πρόσημο.

Και στους τρεις συνδυασμούς που δοκιμάσαμε, η διακριτική πικράδα που είχε ο καφές ανέδειξε κάποια πολύ γοητευτικά χαρακτηριστικά του κρασιού.

Πηγή: krasiagr.com