O ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ αποκαλύπτει τα σχέδια του Τραμπ για την Ελλάδα

Συνέντευξη εφ- όλης της ύλης παραχώρησε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, διαψεύδοντας ουσιαστικά τις εικασίες και τις υποθέσεις ότι η διοίκηση Τραμπ δεν αναμένεται να υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και τούτο, σε μια κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα περίοδο, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, όπου όλοι οι μεγάλοι παίκτες που εμπλέκονται με το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητήσουν για το θέμα του χρέους. Και φυσικά για την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με τη συνέντευξή του, ο κ. Μνούτσιν κατέρριψε και τις τελευταίες προσδοκίες που είχαν αρχικά κάποιοι στην Αθήνα ότι η νέα διοίκηση των ΗΠΑ θα ήταν πιο ανοιχτή σε μια ενδεχόμενο έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο Steven Mnuchin προσέφερε σημάδια της προθυμίας της κυβέρνησης Τραμπ να ασχοληθεί σε προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οικονομικές κρίσεις εκτός ΗΠΑ. «Αν και τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών δεν υπονοούν ότι σχεδιάζει να βάλει εμπόδια στην πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση ύψους 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

«Επί του παρόντος το Ταμείο και οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ πλήρως στο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του», είπε ο Mnuchin στη βρετανική εφημερίδα.

«Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ελπίζει μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» μπορεί να προκύψει στο «κοντινό μέλλον».
Η άλλη πλευρά της διοίκησης Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνέντευξή του, ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs καθησύχασε τις ανησυχίες και τους φόβους που ήθελαν τον Ντόναλντ Τραμπ να ετοιμάζεται να διαρρήξει την παγκόσμια οικονομική τάξη και να εξαπολύσει ένα νέο γύρο νομισματικών και εμπορικών πολέμων.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε μια εικόνα που εμφάνιζε τη νέα διοίκηση ως μια παραλλαγή του ρεπουμπλικανισμού και όχι κάτι ακραίο.

Η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Νωρίτερα, πάντως, δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία με τίτλο «World Economic Outlook» στην οποία το Ταμείο «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017.

Ειδικότερα, η νέα πρόβλεψη του Ταμείου κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,2% έναντι 2,8% που ήταν η εκτίμηση του Οκτωβρίου. Για το 2016, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η μεταβολή του ΑΕΠ είναι μηδενική ενώ για το 2022, προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1%.

Το 2,2% που ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ ως πρόβλεψη, είναι σαφώς χαμηλότερο όχι μόνο συγκριτικά με την εκτίμηση του Οκτωβρίου αλλά και σε σχέση με την πρόβλεψη στην οποία έχει στηριχτεί η ελληνική κυβέρνηση κατά τη σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού (2,7%). Το ψαλίδισμα της πρόβλεψης για την ανάπτυξη αναμένεται να επηρεάσει και την πρόβλεψη για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί αύριο και θα αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη.