Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον κόσμο;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο σύγχρονο πολιτισμό.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας. Πρόκειται για έναν τομέα που έχει συμβάλει καθοριστικά στη ριζική αλλαγή των σημερινών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των οραματιστών της εποχής μας, οι οποίοι με την εφευρετικότητα που τους διακατέχει έχουν δημιουργήσει τεράστιες παγκόσμιες και πετυχημένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Γίγαντες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter κτλ έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός ολόκληρου νέου κόσμου όπου είμαστε ελεύθεροι να εκφράσουμε την άποψή μας και να την μοιραστούμε με τους φίλους και τους συνανθρώπους μας. Αυτός ο κόσμος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, παρέχει την ευχέρεια σε όλους να εκφράσουν και να μοιραστούν τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, που θέλουν εύκολα και γρήγορα.

Οι 5 κυριότερες επιπτώσεις των Social Media στη ζωή μας.

1.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μια σημαντική πηγή ειδήσεων.

Παρ’όλα αυτά η αξιοπιστία ορισμένων πηγών μπορεί σαφώς να αμφισβητηθεί. Η διαθεσιμότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα καθιστά τα νέα και τις ειδήσεις πιο προσιτά στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, τα νέα ταξιδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

2.Τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προωθούνται μέσω της αλληλεπίδρασης των χρηστών τους σε μια τέτοια μαζική κλίμακα που είναι δύσκολο να μην κατακλύσουν τον κόσμο της ενημέρωσης και κυρίως της πληροφορίας. Επιτρέπουν στους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή πιο τακτικά, και μερικές φορές, με πιο στενό τρόπο από ότι συνήθιζαν παλιότερα λόγω του χρόνου και του χώρου. Οι άνθρωποι που κατοικούν σε διαφορετικές και μακρινές πόλεις ή χωριά μπορούν να κρατήσουν επαφή πολύ εύκολα, και ταυτόχρονα τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές κουλτούρες.

3.Τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επέτρεψαν τη δημιουργία μεγαλύτερης πολιτικής ευαισθητοποίησης και οργάνωσης, η οποία έχει σε ορισμένες περιπτώσεις ξαναγράψει ολόκληρο το πολιτικό τοπίο από την αρχή. Έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις εκλογές του Ιράν, καθώς και στην επανεκλογή του Ομπάμα για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ενέπνευσε τις πολιτικές αναταραχές στην Αίγυπτο.

4.Επίσης, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην καλλιέργεια της παιδείας. Τα παιδιά που άρχισαν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αποκτούν από νωρίς δεξιότητες επικοινωνίας, και γενικά καταφέρνουν να γίνουν πιο εγγράμματοι άνθρωποι. Αυτή είναι μια ενθαρρυντική τάση, και χάρη στην τεράστια διαθεσιμότητα των πληροφοριών, που είναι τόσο απλοϊκή και μέσα στο πολύπλοκο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να γίνει τόσο έξυπνος ή ευφυής, με τον τρόπο που ο καθένας επιθυμεί.

5.Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έχει αλλάξει ολόκληρη η δυναμική της επιστήμης του μάρκετινγκ. Οι εταιρείες πλέον δεν κάνουν επενδύσεις σε κανάλια για τις διαφημίσεις τους, αλλά έρχονται όλο και πιο κοντά στον καταναλωτή μέσω αλληλεπιδράσεων που πραγματοποιούνται μέσα των social media και των ιστοσελίδων τους. Οι επιχειρήσεις σήμερα είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες της αγοράς από την ίδια την αγορά, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι που τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικτύωσης έχουν αλλάξει τον κόσμο. Οι παραπάνω πέντε είναι απλά από τους πιο σημαντικούς. Μέχρι αυτό το σημείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποκτήσει μια σταθερή θέση στο μέλλον μας, και ελπίζουμε ότι οι δυνατότητες αυτών των διαδραστικών πλατφόρμων θα επεκταθούν για την βελτίωση της καθημερινότητας μας και την διευκόλυνση της ζωής μας.

Πηγή πρωτοτύπου: aboutnet