Στην «παρανομία» το κοκορέτσι, λόγω Brexit;

Απειλή για τους ελληνικούς μεζέδες – Λέτε φέτος, να είναι το προτελευταίο Πάσχα που οι Έλληνες της Γηραιάς Αλβιώνος μπορούν να γευτούν άφοβα κοκορέτσι, γαρδούμπα και σπληνάντερο;
Πολλοί ελληνικοί παραδοσιακοί μεζέδες ενδέχεται να απειληθούν από τη νέα, εθνική νομοθεσία που θα ισχύσει από το 2019 μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τον Μάρτιο του 2019, όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ η κοινοτική νομοθεσία θα πάψει να ισχύει και θα αντικατασταθεί από εθνική, αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Η απαγόρευση της ΕΕ στην κατανάλωση εσωτερικών οργάνων βοοειδών και αιγοπροβάτων ίσχυσε το 1998 με σκοπό να προστατευθούν οι καταναλωτές από τη νόσο των τρελών αγελάδων που τότε τρομοκρατούσε όλη την Ευρώπη.

Αργότερα, όμως, η απαγόρευση ήρθη μερικώς. Σήμερα βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, απαγορεύεται μόνο η κατανάλωση σπλήνας και επιτρέπεται η πώληση όλων των άλλων μερών αιγοπροβάτων έως 12 μηνών.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε ζητήσει από την Κομισιόν να γίνει καθολική απαγόρευση κατανάλωσης εντοσθίων αιγοπροβάτων, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε. Ωστόσο ενδέχεται να υιοθετηθεί με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Λέτε φέτος, να είναι το προτελευταίο Πάσχα που οι Έλληνες της Γηραιάς Αλβιώνος μπορούν να γευτούν άφοβα κοκορέτσι, γαρδούμπα και σπληνάντερο;

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί μεζέδες κατάφεραν να «αντέξουν» στην Ευρώπη, καθώς η απαγόρευση πώλησης εντοσθίων αιγοπροβάτων που είχαν επιβάλλει οι Βρυξέλλες έχει αρθεί – τουλάχιστον μερικώς – ενδέχεται όμως να μη γλιτώσουν από το Brexit.