Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο, κάντε τις μεταρρυθμίσεις

Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τηλεόραση της Deutsche Welle. Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος, αναφέρει, είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές.

Για τη συμφωνία στο Eurogroup αναφέρει πως στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία αλλά στα τεχνικά σημεία θα πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά μεταξύ των θεσμών.

Τα βαθύτερα αίτια, εξηγεί ο Σόιμπλε, είναι ότι αποκλίνουν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ετσι προκύπτουν και διαφορετικοί αριθμοί, Στο παρελθόν οι αριθμοί του ΔΝΤ ήταν πάντοτε πιο απαισιόδοξοι, αναφέρει. «Ελπίζω ότι σύντομα οι θεσμοί θα βρουν μια λύση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ελπίζω να μην ξανανοίξουν οι πολιτικές συζητήσεις».

Το πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τονίζει και επαναλαμβάνει πως σε διαφορετική περίπτωση εμείς και άλλα κράτη θα έπρεπε να ζητήσουμε έγκριση από το κοινοβούλια για να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο. «Αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο, αυτό δεν γίνεται».

Στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους υπάρχουν ακριβώς αυτοί οι διαφορετικοί υπολογισμοί, τρόποι υπολογισμού και για το χρέος μέχρι το 2070 μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Αυτό όμως δεν λύνει τα πρόβλημα της παρούσης. Αυτά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά, έχουν καταγραφεί και ελπίζω σύντομα οι θεσμοί να καταλήξουν σε μια συμφωνία και σε τεχνικό επίπεδο» αναφέρει ο Β.Σόιμπλε

«Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές. Για αυτό άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να βρίσκεται σε ένα βιώσιμο δρόμο» αναφέρει ο Β. Σόιμπλε στην Deutsche Welle.

Eίχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ότι το Βερολίνο θέλει από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις προτού εξεταστεί το αν η χώρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους. «Θέλουμε να υλοποιηθούν πρώτα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου στο τακτικό briefing, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Handelsblatt: Δεδομένο το 4ο Μνημόνιο

Πάντως η εφημερίδα Handelsblatt θεωρεί δεδομένη την υπογραφή και 4ου μνημονίου για την Ελλάδα η οποία αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα με τον τίτλο «Δέσμια της κρίσης η Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές τα 20,5 δισ. που θα πρέπει να αποπληρώσει το 2019 και για αυτό θα απαιτηθεί τέταρτο πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Τι απαντά το Μαξίμου

Κύκλοι του Μαξίμου απαντώντας στις δηλώσεις Σόιμπλε παρουσίασαν τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στη Μάλτα, αναφέροντας τα εξής:  

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του»

 

Πηγή: www.thetoc.gr