Φυσικό κάλλος και πολιτιστική αίγλη στη Σκιάθο … το νησί του Παπαδιαμάντη

Όλοι γνωρίζουμε τη Σκιάθο ως «το νησί του Παπαδιαμάντη», την «αρχόντισσα των Σποράδων», το μέρος που συνδυάζει γάργαρα νερά και παρθένα βλάστηση σχεδόν δίπλα-δίπλα. Και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν προορισμό που είναι όλα αυτά και πολύ περισσότερα.
Η Σκιάθος είναι και το χθες αλλά και το σήμερα. Αφενός απηχεί τον παλιό, φτωχικό τόπο, τους κατοίκους του οποίου περιέγραψε με τόση ενάργεια και ζωντάνια ο Παπαδιαμάντης, αφετέρου προβάλλει ως το σύγχρονο κοσμοπολίτικο θέρετρο που γνωρίζουν και προτιμούν οι πάντες, ακόμη και γνωστοί αστέρες του Χόλιγουντ. Και αν κάποτε το νησί δεν μπορούσε να θρέψει τους κατοίκους του, οι οποίοι αναγκαστικά έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς, σήμερα οι περισσότεροι ζουν από τον τουρισμό, αφού η Σκιάθος συγκαταλέγεται πια στα νησιά της πρώτης γραμμής.
Ειδικά η Χώρα αποτελεί το κέντρο της οικονομικής ζωής του νησιού, με καταστήματα που απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες των τουριστών, ενώ αυτό που προκαλεί εντύπωση στον επισκέπτη της είναι τα μαγαζιά μόδας και ένδυσης, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με την Ερμού ή με τους κεντρικούς δρόμους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, κι ας απέχουν μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι του «κοσμοκαλόγερου» Παπαδιαμάντη.
Κάθε γωνιά της όμως κρύβει ένα φιλόξενο κατάλυμα, προσιτό στον καθένα που θέλει έναν αξιοπρεπή χώρο διαμονής για τις διακοπές του. Η Σκιάθος όμως δεν στερείται και πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, αφού είναι γνωστή για τον υψηλού επιπέδου τουρισμό που την προτιμά, ενώ είναι μεγάλο και το ποσοστό εκείνων που επιστρέφουν ξανά και ξανά (οι περίφημοι repeaters).

skiathos-papadiamantis

Αυτή η τάση έχει καταστήσει τη Σκιάθο ονομαστή και στον χώρο του real estate, αφού πολλοί Ευρωπαίοι παραθεριστές αγοράζουν εδώ εξοχική κατοικία θεωρώντας πως οι τιμές είναι συμφέρουσες γι’ αυτούς. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα δημιουργούνται μικρές «παροικίες» Ιταλών και Γερμανών που έχουν κάνει το νησί… δικό τους τόπο.
Όσο για τις παραλίες, που αποτελούν πάντοτε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κάθε νησιού, η Σκιάθος έχει πραγματικά υπερπληθώρα. Εκτός από τις Κουκουναριές, που τις ξέρουν οι πάντες και έχουν πλέον μόνιμη θέση σε όλες τις λίστες με τις ωραιότερες ευρωπαϊκές ακτές, η Μπανάνα, ο Βασιλιάς, ο Βρωμόλιμνος, το Μαράθι, ο Τρούλος και πολλές ακόμη παραλίες γοητεύουν τους τουρίστες και δεν τους αφήνουν να φύγουν από κοντά τους παρά μόνο όταν πέσει ο ήλιος.
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, με τα αυτοκίνητα, τις περίφημες «γουρούνες» ή το λεωφορείο, που έχει πολύ συχνά δρομολόγια από και προς τις Κουκουναριές και στάσεις σε όλες σχεδόν τις παραλίες, όλοι ξεκουράζονται για λίγο προκειμένου να πάρουν δυνάμεις για την πιο ωραία ώρα της ημέρας: τη διασκέδαση και τη βόλτα στα σοκάκια της Χώρας ή πάνω-κάτω στην προκυμαία, εκεί που τα κότερα και τα ψαράδικα λικνίζονται απαλά στα κύματα. Και αργά το βράδυ όλοι κάνουν κι ένα πέρασμα από τα πεζούλια με τις μαξιλάρες, στο Παλιό Λιμάνι, για ποτό, κουβέντα και κλασικό, ποιοτικό ροκ στα μπαράκια που βρίσκονται εκεί.
Επειδή όμως τίποτε δεν κρατάει για πάντα, φροντίστε να ρουφήξετε ως το μεδούλι αυτές τις στιγμές και απλώς τσεκάρετε τι σας άρεσε περισσότερο για να μη χάσετε χρόνο την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το νησί.

Πηγή αρθρογραφίας: skiathomystery