«Fact check»: Νέα υπηρεσία της Google κατά των fake news

Η ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στο Google News είναι διαθέσιμη παντού και, παράλληλα, έχει επεκταθεί και στην υπηρεσία της Αναζήτησης σε όλες τις γλώσσες

Η νέα υπηρεσία εξακρίβωσης πληροφοριών (Fact check) είναι πλέον διαθέσιμη και στην αναζήτηση της Google, όπως και στην Ενότητα των Ειδήσεων (Google News).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Google, «με χιλιάδες νέα άρθρα να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο κάθε λεπτό, καθημερινά, η ποσότητα του περιεχομένου με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι χρήστες είναι τεράστια. Δυστυχώς, δεν είναι όλα αληθινά ή πραγματικά κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το διαχωρισμό ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με τους συνεργάτες της Google στην Jigsaw, ανακοινώσαμε ότι σταδιακά θα δίναμε τη δυνατότητα στους εκδότες κάποιων χωρών να εμφανίζουν μια ετικέτα Εξακρίβωση Πληροφοριών στις καταχωρήσεις των ειδήσεων του Google News. Αυτή η ετικέτα τοποθετείται σε άρθρα, που περιλαμβάνουν πληροφορίες που έχουν ελεγχθεί από εκδότες και φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε κι έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο.

Πλέον, η ετικέτα “Εξακρίβωση Πληροφοριών” στο Google News είναι διαθέσιμη παντού και, παράλληλα, έχει επεκταθεί και στην υπηρεσία της Αναζήτησης σε όλες τις γλώσσες. Για πρώτη φορά, όταν κάνετε μια αναζήτηση, οι καταχωρήσεις που έχουν ελεγχθεί από έναν συνεργάτη, θα εμφανίζονται διακριτά στην κορυφή της σελίδας αποτελεσμάτων. Θα προβάλλεται η πληροφορία, ποιος την έχει δημιουργήσει και αν μια έγκυρη πηγή έχει επιβεβαιώσει την γνησιότητά της».

Για να συμπεριληφθούν εκδότες σε αυτήν την υπηρεσία, πρέπει να υιοθετήσουν τη σήμανση Schema.org ClaimReview, την οποία και θα χρησιμοποιούν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες που καταγράφονται και εξακριβώθηκαν δημόσιες τοποθετήσεις ή να χρησιμοποιούν το εργαλείο διασταύρωσης πληροφοριών που έχει δημιουργηθεί από το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Duke και από την Jigsaw. Επίσης, μόνο οι εκδότες που είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον αλγόριθμο για την αξιοπιστία των πληροφοριών, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη.

Το περιεχόμενο πρέπει να τηρεί τη γενική πολιτική που εφαρμόζεται στη σήμανση δεδομένων (data markup), όπως και τα κριτήρια Εξακρίβωσης Πληροφοριών του Google News, καθώς και τα πρότυπα υπευθυνότητας και διαφάνειας, ανάγνωσης ή διαστρέβλωσης πληροφοριών, όπως δημοσιεύονται από την Google στην ενότητα Google News General Guidelines. Σε περίπτωση που ένας εκδότης ή ένας ισχυρισμός για την ορθότητα μίας πληροφορίας δεν διαθέτουν αυτές τις προδιαγραφές ή δεν σέβονται αυτήν την πολιτική, μπορεί, κατά την κρίση μας, να αγνοηθεί η σήμανση αυτής της ιστοσελίδας.

Πηγή: www.protothema.gr